Page arrow

George R.R. Martin među piscima koji tuže OpenAI

Large george r. r. martin  9347950579

Foto: Wiki Commons.

Petak
22.09.2023.

Pitanje o ulozi umjetne inteligencije u procesu stvaranja književnih djela i budućnosti autorskih prava postaje sve važnije.

Tako su ga u okviru organizacije koja zastupa američke pisce (Authors Guild) postavili George R.R MartinJohn Grisham, Sylvia Day, Johnathan Franzen i Jodi Picoult. Među 17 su autora koji tuže OpenAI za "sustavnu krađu masovnih razmjera", posljednju u valu pravnih postupaka pisaca zabrinutih da programi umjetne inteligencije koriste njihova autorskim pravima zaštićena djela, i to bez dopuštenja.

U tužbi se navode specifične pretrage ChatGPT-a za svakog autora, poput one za Martina koja navodi da je program generirao "prekršajni, neovlašteni i detaljan nacrt za prequel" Igre prijestolja koji je bio nazvan A Dawn of Direwolves i koristio je "iste likove iz postojećih Martinovih knjiga u serijalu Pjesma leda i vatre".

U kolovozu je OpenAI zatražio od saveznog suca u Kaliforniji da odbaci dvije slične tužbe, jednu koja uključuje komičarku Sarah Silverman i drugu autora Paula Tremblaya. U sudskom podnesku, OpenAI je rekao da tvrdnje "pogrešno shvaćaju opseg autorskih prava, ne uzimajući u obzir ograničenja i iznimke (uključujući poštenu upotrebu) koje ispravno ostavljaju prostor za inovacije poput velikih jezičnih modela koji su sada na čelu umjetne inteligencije".

Prigovori autora protiv umjetne inteligencije pomogli su Amazon.com-u, najvećem prodavaču knjiga u zemlji, da promijeni svoju politiku o e-knjigama. Online div sada traži od pisaca koji žele objavljivati ​​putem njegovog programa Kindle Direct da unaprijed obavijeste Amazon kako uključuju materijal generiran umjetnom inteligencijom. Amazon također ograničava autore na tri nove samostalno objavljene knjige na Kindle Directu dnevno, u nastojanju da ograniči širenje AI tekstova.

Što nas još čeka i hoće li se priča s AI-jem raspetljati ili samo dodatno (možda čak i neraskidivo?) upetljati, tek ćemo vidjeti.

Izvor: The Guardian.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu