Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Galović' Evelini Rudan

Large evelina rudan  ita stihove  autor bojan ko ti
Nedjelja
25.10.2020.

Nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta dobila je Evelina Rudan za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (Fraktura, 2020.)

Nagrada je dodijeljena u sklopu središnje svečanosti ovogodišnjeg festivala 27. Galovićeve jeseni, a proglašene su i dobitnice Nagrade Mali Galović za učenički književni uradak, Sara Cmrečnjak za pjesmu Zmešeraj i Petra Roketinec za novelu Ljubav Kitsunea

Na natječaj su ove godine pristigle 63 knjige, od kojih je prosudbeno povjerenstvo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Matija Ivačić odabralo deset finalist(ic)a. Podsjetimo, u finalu su, uz Evelinu Rudan, bili sljedeći naslovi: 

Gordana CrnkovićLake šutnje

Mihaela GašparNemirnica

Ena Katarina HalerNadohvat

Ivica IvaniševićKuća

Andrijana Kos LajtmanStepenice za Stojanku K.

Ivan LovrenovićPutovi su, snovi li su

Franjo NagulovZemlja zalazećeg sunca

Karmela ŠpoljarićRašomon

Drago ŠtambukAngjeo s bakljom, Atahualpa

Javnim glasovanjem čitatelja preko interneta te u knjižnicama u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu i Virju, najviše glasova – i to isti broj – dobile su dvije knjige: roman Nadohvat Ene Katarine Haler i zbirka pjesama Smiljko i ja si mahnemo Eveline Rudan. Glasu čitatelja članovi povjerenstva dodali su svoj glas te je tako odlučeno kome ide nagrada.

Kako stoji u obrazloženju, Rudan ''Galovićevu dihotomiju zavičaja i svijeta nagrađuje dodatnim dijalogičnim odnosima. Tako se u njoj vodi i dijalog između stvarnosti i mašte, emocije i intelekta, teorije i života, ali i prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, koje se glatko prelijevaju jedna u drugu. (...) Knjiga je to višestrukih dijaloga, upravo, dakle, onoga što nam je danas možda potrebnije nego ikad prije. Knjiga je to koja pokazuje da su sve naše različitosti važne, ali i da ne smetaju jedne drugima, nego nas obogaćuju. Uostalom, od njih niti ne možemo pobjeći, sve kad bismo i htjeli. (...) Knjiga je to koja pokazuje da su različitosti nepremostive samo ako se zatvorimo sami u sebe, odnosno ako nismo spremni otvoriti se drugima i voditi dijalog.''


Foto: Bojan Koštić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu