Film ili pjesma?

Srijeda
01.05.2013.

Postoje bezbrojne ekranizacije proznih djela, ali koliko postoji filmskih adaptacija poezije? Emily Temple izdvojila je deset odličnih filmova koji su (neki i pomalo neočekivano) nastali na temelju pjesme. Temple je pritom navela i filmove na temelju epova (Beowulf, Hrabro srce...), premda su zanimljiviji filmovi nastali na poetskom predlošku.

Tek jedan film s navedene liste je eksperimentalni film, i to Lady Lazarus Sandre Lahire (na temelju istoimene pjesme Sylvije Plath). Slijede animirani filmovi Mulan (na temelju kineske pjesme iz 6. stoljeća Balada o Mulan) i Burtonova Predbožićna noćna mora (na temelju istoimene Burtonove pjesme koju možete pročitati ovdje).

Pjesma 'Čovjek sa snježne rijeke' australskog pjesnika Banja Petersona iz 1890. poslužila je kao predložak za dva filma: jedan iz 1920. i jedan iz 1982. Naposljetku, film Jabberwocky Terryja Gilliama nastao je na temelju poznate besmislene pjesme Lewisa Carrolla iz romana Alisa u zemlji čudesa.

izvor: Flavorwire
foto: Miss Millificent

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu