Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dodijeljen Booker!

Large marieke lucas rijneveld 1521366879
Srijeda
26.08.2020.


Međunarodni Booker ide Marieke Lucas Rijneveld za roman The Discomfort of Evening  koji je na engleski prevela Michele Hutchison.

Marieke koristi zamjenicu they, them, stoga će se u ovom članku koristiti rodno neutralna oni. Marieke, koji su rođeni 1991. godine, najmlađi su dobitnici ove prestižne književne nagrade. 

Roman The Discomfort of Evening prati Jas, djevojčicu koja odrasta u strogoj kršćanskoj farmerskoj obitelji. Brat joj umire nakon što ona poželi njegovu smrt umjesto smrti svoga zeca te se obitelj kreće raspadati, a ona se upliće u sve opasnije maštarije. 

Ted Hodgkinson, predsjednik žirija nagrade, izjavio je da je bio težak zadatak odabrati pobjednika/icu iz "iznimnog užeg izbora", ali da su suci bili "jednoglasni u divljenju" za Rijneveldin "virtuozni roman". Žiri je birao među 124 knjige prevedene s 30 jezika.

Hodgkinson je roman nazvao "šokantnim": "Oni se bave nekim vrlo teškim aspektima života - iznenadnom smrću brata, obiteljskom tugom, nekim nepokolebljivijim aspektima vjerskog odgoja, prilično oštrom pozadinom nizozemske farme mlijeka koja može biti prilično teško mjesto za dijete".

"Pa ipak, postoji nešto o radoznalom pogledu, toj poetskoj perspektivi na te stvari, mogućnosti da se u svakodnevnom životu vidi nešto izvanredno. Iako se radi o knjizi koja vas vodi kroz neke teške i uznemirujuće stvari, ima mogućnost da se svijet učini novim."

Podsjetimo, nagrada Booker jedna je od najpoznatijih književnih nagrada. Dodjeljuje se romanima napisanima na engleskom jeziku i objavljenim u Ujedinjenom Kraljevstvu, a povijest joj seže od 1968. i romana Something to Answer For engleskog pisca P. H. Newbyja

Izvor: Guardian.

Foto: Wikimeda Commons.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu