Doba medija

Ponedjeljak
05.04.2010.

Javni intervju i otvoreni forum dio su serije javnih događanja pod nazivom Doba medija koja ima za cilj kroz različite aspekte i viđenja razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj, a koju je pokrenuo portal Kulturpunkt.hr. Prvi okrugli stol bio je posvećen neprofitnim medijima, točnije razmatranju njihove važnosti i uloge u hrvatskom društvu i medijskom krajoliku, dok se drugi bavio novinarskom strukom i izazovima s kojima se ona danas susreće. Ovoga puta pažnju usmjeravamo prema medijima i kulturi.


Kroz formu javnog intervjua Mediji i kultura pokušat će se analizirati sadržaji iz područja kulture i umjetnosti koji se objavljuju u komercijalnim, javnim te neprofitnim i specijaliziranim medijima i to na četiri primjera iz regije. U razgovoru će sudjelovati Dejan Budjevac (Makedonija), Saša Ćirić (Srbija), Dean Duda (Hrvatska) i Mojca Planšak (Slovenija) koji će u dinamično vođenom razgovoru dati pregled stanja medijskog prostora u regiji, pri čemu će fokus biti usmjeren na procjenu načina i kvalitete obrade tema iz svijeta kulture i umjetnosti. Razgovor će voditi Miljenka Buljević. Javni intervju Mediji i kultura održat će se u četvrtak, 8. travnja u 18 sati u klubu Booksa.


Otvoreni forum medija i novinara za kulturu smjera okupiti predstavnike časopisa, pojedinih redakcija, emisija i medija za kulturu. U nedostatku poligona za predstavljanje i problemsko razmatranje tema iz kulture u masovnim medijima, odluka je okrenuti se onima koji kroz različite tipove i forme medija nastoje i dalje predstavljati sadržaje iz kulture i umjetnosti na što je moguće bolji i kvalitetniji način. Međutim, između takvih medija uglavnom ne postoji nikakva komunikacija, a tamo gdje se ona javlja, najčešće je rezultat slučaja, a ne sustavno vođenog i strukturiranog povezivanja. Iz tih razloga u petak, 9. travnja u 17 sati u klubu Booksa, u okviru Otvorenog foruma okupit će se dvadesetak novinara i medija za kulturu koji će povesti razgovor o budućim mogućim suradnjama, razmjenama i zajedničkim aktivnostima te razmijeniti neke zajedničke i/ili slične probleme.


O sudionicima javnog intervjua Mediji i kultura

Dejan Budjevac diplomirao je na Institutu za povijest umjetnosti i arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Skopju, Makedonija. Također je završio međunarodni program za kustose pri SCCA Kijev, Ukrajina. Kao suradnik i istraživač sudjelovao je u projektu Fotografija u Makedoniji pre Drugog svetskog rata koji je 1993. pokrenula Kinoteka Makedonije. Kurirao je međunarodnu izložbu Multikultura 96 (Mala Stanica, Skopje, 1996) te zajedno s Antoniom Maznevskim sudjelovao u izložbi 1111 Portret (4. godišnja izložba SCCA, Skopje, 1998). Tekstove, eseje i recenzije (teorija suvremenih medija, kritika i analiza kulturnih institucija, vizualna umjetnost itd.) objavljuje u dnevnim listovima, tjednicima i časopisima. Član je Asocijacije novinara Makedonije, Međunarodnog saveza novinara te Međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA, a od 2008. je i predsjednik nacionalne sekcije udruženja AICA za Makedoniju. Selektor je i član nekoliko žirija za izbor umjetnika i dodjeljivanje nagrada. Živi i radi u Skopju, Makedonija.


Saša Ćirić diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću). Zaposlen je na Radiju Beograd 2 gdje prati suvremenu srpsku i regionalnu književnost. Objavio je knjigu kritika i eseja Užici hermeneutike (Narodna gradska biblioteka, Zrenjanin, 2009.) i monografsku publikaciju o četvorici crnogorskih romanopisaca Ujed istorije (Plima, Ulcinj, 2009.). Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr, list Novosti iz Zagreba i za periodiku u Srbiji i Hrvatskoj (Profemina, Koraci, Zarez, Quorum). Povremeno piše političke komentare za e-novine i e-Balkan te pančevački portal Male novine. Jedan je od četvorice urednika Betona, dvotjednog dodatka dnevnog lista Danas iz Beograda i kopriređivač knjige Srbija kao sprava (Dangraf, 2007.) i Antimemorandum-dum (VBZ, 2009). Živi i radi u Beogradu.


Dean Duda na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirao je komparativnu književnost i filozofiju, gdje je 1992. magistrirao i 1997. doktorirao. Na Odsjeku za komparativnu književnost radi od 1990. Zanima se književnom teorijom, kulturalnim studijima, popularnom kulturom, kulturom putovanja, poviješću i teorijom pripovjednih žanrova. Objavio je knjige Priča i putovanje: hrvatski romantičarski putopis kao pripovjedni žanr (MH, Zagreb 1998) i Kulturalni studiji: ishodišta i problemi (AGM, Zagreb 2002); priredio antologiju Putopisi (Riječ, Vinkovci 1999) i teorijski zbornik Politika teorije. Zbornik rasprava iz kulturalnih studija (Disput, Zagreb, 2006). Jedan je od autora Malog leksikona hrvatske književnosti (Naprijed, Zagreb 1998) i Lektire na dlanu (Sysprint, Zagreb 2001-2002). Suradnik je Leksikografskog zavoda, a svojedobno je bio urednik u Zarezu te suradnik u tjedniku Feral Tribune. Živi i radi u Zagrebu.


Mojca Planšak nezavisna je stručnjakinja za medije i kulturu. Magistrirala je na Sveučilištu Nova Gorica (Slovenija) u području komparativnih studija ideja i kultura u Ljubljani. Jedna je od osnivača te članica Uprave mreže Community Media Forum Europe (www.cmfe.eu) i jedna od osnivača grupe So0gledi (http://soogledi.blogspot.com/). Radi u Sloveniji i inozemstvu.

*** 

Navedena događanja organizira portal Kulturpunkt.hr u suradnji s portalom Booksa.hr i dvotjednikom Zarez te partnerima iz regije – SCCA/Artservis (Slovenija), ForumSkopje (Makedonija) i Seecult.org (Srbija).

Javni intervju i otvoreni forum dio su regionalnog projekta Let's Talk Critic Art koji podržava Europska kulturna fondacija te projekta In Focus of Kulturpunkt.hr. Let’s Talk Art, Design & Media – Critics or Analytics koji podržava Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH. Događanja također podržavaju Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

***

O prethodnim događanjima iz serije Doba medija više možete saznati na sljedećim linkovima:

Okrugli stol Važnost i uloga neprofitnih medija, 06/10/2009, Zagreb
• Muke po medijima

Okrugli stol Sumrak novinarstva, 01/12/2009, Zagreb
• Tko je novinarima ukrao solidarnost?
• Strogo kontrolirani rizik  


 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu