Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

David Grossman dobio Bookera

Large grossman
Srijeda
14.06.2017.
Poznati izraelski pisac i Booksin lanjski gost David Grossman dobio je međunarodnu književnu nagradu Man Booker International Prize.
Ova nagrada dodjeljuje se svake godine za najbolji roman preveden na engleski, a ravnomjerno je dijele pisac i prevoditelj. U ovom slučaju, nagradu nosi roman A Horse Walks Into a Bar. Čast i novac (25.000 funti) podijelit će Grossman i prevoditeljica Jessica Cohen.
Grossmanov roman prati nastup stand-up komičara Dovaleha Geeja koji prelazi iz komične izvedbe u sjećanje na tragične događaje iz prošlosti. Nick Barley, predsjednik žirija, izjavio je: "Grossman je odlučio napisati roman koji je iznimno ambiciozan hod po žici, i spektakularno je uspio. Osvojila nas je Grossmanova volja da preuzme emocionalni i stilski rizik: svaka rečenica je važna i svaka riječ je važna u ovom iznimnom primjeru spisateljske vještine."

U finalu su uz Grossmana bili Mathias ÉnardCompass (prev. Charlote Mandell), Roy JacobsenThe Unseen (prev. Don Bartlett Don Shaw), Dorthe NorsMirror, Shoulder, Signal (prev. Misha Hoekstra), Amos OzJuda (prev. Nicholas de Lange) i Samantha SchweblinFever Dream (prev. Megan McDowell).
Ovo je drugi put da se međunarodni Booker dodjeljuje u godišnjem ritmu za najbolji roman, dok se prethodno dodjeljivao svake dvije godine za životno djelo. Lani je nagradu dobila južnokorejska spisateljica Han Kang za roman Vegetarijanka.
David Grossman lani je gostovao u Booksinom programu Piščev dnevnik u kojem je razgovarao s kolegom i svojim prevoditeljem Davidom Albaharijem i predstavio hrvatsko izdanje romana Do kraja zemlje. Grossmanov nastup u Booksi možete pogledati niže:

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage auswitz 23.05.2012.

Začitavanje: 'Vidi pod: ljubav'

Ova zastrašujuća verzija Šeherzade iz '1001 noći', kao i cijeli roman, svrstava Grossmana u red najvažnijih pisaca današnjice.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu