Page arrow

Bookstan 2020.

Large 122857761 1636470063218829 5871394477382929228 o Foto: Bookstan Sarajevo Facebook
Srijeda
28.10.2020.

Od 28. do 31. listopada u Sarajevu će se održati peti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan. Festival je zamišljen kao prostor povezivanja Istoka i Zapada u čijem središtu su čovjek i njegova priča, a zbog situacije pandemije, dio festivala bit će održan u online varijanti live streama.

Festival započinje 28.10. u 17h na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta, a otvorit će ga Benjamin Moser koji će u razgovoru s Borom Kontićem predstaviti knjigu Sontag: život i djelo u izdanju izdavačke kuće Buybook. Ovaj iznimno zahtjevan izdavački poduhvat, s preko sedam stotina stranica i dva bloka fotografija u tvrdom uvezu donosi neizbrisiv portret jedne od najvećih intelektualki suvremenog svijeta. Za ovu biografiju koja je i prvo važno predstavljanje Susan Sontag nakon njene smrti, Benjamin Moser dobio je Pulitzerovu nagradu. Odbor Pulitzerove nagrade za 2020. godinu u kategoriji biografija, opisao je knjigu riječima: "Autoritativno konstruirano djelo ispričano s pȃtosom i gracioznošću, koje pored ovisnosti, seksualnih nedoumica i nestalnih entuzijazma, bilježi genijalnost i humanost spisateljice". Sa stotine intervjua vođenih od Mauija do Stockholma i od Londona do Sarajeva – uz gotovo stotinu fotografija – Sontag: život i djelo je prva knjiga koja se temelji na autoričinoj arhivskoj građi nedostupnoj javnosti, kao i na razgovorima s mnogim ljudima koji nikada ranije nisu govorili o Sontag, između ostalih s Annie Leibovitz.

Od stranih autora tu su i Dimitri Verhulst, koji će u razgovoru s Margot Dijkgraaf predstaviti roman Nažalosnost stvari, te Burhan Sonmez, koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti roman Labirint. Kao i do sada, bit će bit održana panel diskusija, ove godine pod imenom Endgame na kojoj će sudjelovati, Julian BorgerFlorence HartmanDavid Rhode i Peter Maas, a događaj će moderirati Chris KeulemansSlavenka DrakulićSvetlana SlapšakAlma Midžić i Ana Radičević predstavit će zbornik Balkan Perspectives 2020: Women in the Balkans – Rights & Fights, a događaj će moderirati Lejla Gačanica

Na Bookstanu će biti predstavljeni Booksini i Kulturpunktovi zbornici nastali u okviru projekta Kritika – jučer, danas, sutra. Događaj će moderirati Booksina Miljenka Buljević, a sudjelovat će Vesna MilosavljevićLujo Parežanin i Luka Ostojić.

U okviru programa Sjećanje na Bekima Sejranovića sudjelovat će Drago GlamuzinaVladimir ArsenićDamir Uzunović Goran Samardžić. Domaći autori čije će knjige biti predstavljene su Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige Ovo vrijeme sadaBenjamin Bajramović s prvijencem ItakeLamija Begagić sa zbirkom priča Bolji miAmila Kahrović Posavljak s novim romanom Izvedeni iz kičmeMile Stojić s reizdanjem poznate knjige Cafe NostalgijaTarik Đođić s knjigom DivojkaGoran Samardžić sa zbirkom poezije BelaDarko Cvijetić s novim romanom Što na podu spavašElvira Mujčić s prvom knjigom prevedenom na bosanski jezik, Deset šljiva za fašisteDžemaludim Latić s knjigom Lice iste ženeAlmin Kaplan sa zbirkom Dubravske priče i Almir Imširević s knjigom Najljepši od svih svjetova. Na festivalu će gostovati i Saša Ilić, dobitnik NIN-ove nagrade, Stefan Bošković, ovogodišnji dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, Ana Vučković, književnica čije su se knjige dva puta našle u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dugogodšnji urednik Drago Glamuzina i Marko Dinić, koji će predstaviti knjigu Dobri dani.

Kao i svake godine do sada, održava se i radionica za mlade književne kritičare. Voditeljica radionice je Katarina Luketić, a tema Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo?

Detaljan program i informacije o live streamu događanja pronađite na linku

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu