Page arrow

Booksini čitateljski klubovi raspravljaju i u 2021.

Large untitled design  38
Petak
26.02.2021.

Članovi četiri Booksina čitateljska kluba i u novoj godini i sezoni redovito čitaju, sastaju se i raspravljaju o knjigama. Trenutno to čine u online verziji te poručuju da uz knjiške prijatelje, čak i u ne pretjerano lijepoj stvarnosti, nisu Pale sam na svijetu.

Najmnogoljudniji Booksin čitateljski klub, Booksa Book Club, čita najraznolikije knjige – od strane i domaće proze do drame. Sastav grupe mijenjao se tijekom vremena, ali desetak članova sastanke nikad ne propušta. Voditeljica kluba, urednica i prevoditeljica Ursula Burger, o njima kaže:

,,Klub okuplja heterogeno društvance različitih horizonata i životnih dobi, ljude koji su raštrkani po Hrvatskoj i Europi. Izborom naslova nastojimo popratiti recentnu produkciju, ali i klasike. Klub je klasično mjesto razmjene mišljenja, ponekad i žučne rasprave – jer članovi, jasno, nisu svi nužno i istomišljenici – no ta debata i jest ono što nas zanima! U zadnje vrijeme je i više od toga: oaza za mini-bjegove od stvarnosti, prostor u kojem si čovjek kaže: aha, ok, ipak nisam Pale sam na svijetu.''

Zaljubljenice i pokoji zaljubljenik u poeziju sastaju se s našom nagrađivanom pjesnikinjom Ivanom Bodrožić u Čitateljskom klubu poezije. Grupa je, iako još friška, već štošta zajedno proživjela, o čemu Ivana izvještava:

,,Svako naše druženje i svaka knjiga je poput kapi koja proizvodi koncentrične krugove na vodi, ali dublje, dalekosežnije, postojane. Gospođa Mira piše eseje o pjesmama i šalje prijateljicama, Mirna istjera sve iz boravka da bi bila s nama, Adrian je u godinu dana izostao jednom, Ana je tu u Rijeci, Rijeka je tu, Nina čita brzo, ali pročita uvijek, Anetu obožavamo slušati dok čita, i oni koji svrate i vrate se. Zadnji potres prošli smo skupa, na Zoomu, dogodio se na početku naše radionice, gledali smo se, čekali, proživjeli zabrinutost i strah, a onda nastavili s Wislawom S. Poezija spašava.''

Za rasprave o tome je li bolji film ili knjiga idealna grupa je Filmsko-čitateljski klub koji se održava u suradnji s kinom Kinoteka. Lektire su kombinacija regionalnih i prevedenih autor(ic)a, a povremeno se u goste pozovu i autori. Klub moderira voditelj Kinotekinih filmskih programa, Mario Kozina:

,,Grupa okuplja različite generacije, iskustva, ukuse i kriterije, što je idealna početna točka za razgovore. Svima nam je zajedničko to da volimo književnost i film, pogotovo naslove koji nas potiču da izađemo iz vlastite zone komfora. Rasprave su nam angažirane, ali i opuštene, i često mi se dogodi da promijenim ili proširim vlastito mišljenje o knjizi ili filmu, što je jedna od najvećih vrijednosti kluba. Dosad smo se uglavnom bavili književnim djelima i njihovim filmskim adaptacijama, no širimo interes i na eseje, scenarije, fikcionalizirane biografije i povijesne epizode te ostale načine na koje pisana riječ i pokretne slike ulaze u dijalog.''

A za one željne čitanja domaće i regionalne književnosti pravo mjesto je Čitateljski klub +. U njemu se razgovara i o klasicima i o manje poznatim, a ipak izvrsnim naslovima. Vodi ga Booksina novinarka Sara Tomac:

,,Dok se opet ne budemo gledali uživo, ova čitateljska grupa druži se na Facebooku. Idealno je to za šutljivije tipove i one koji ne vole paliti kameru na Zoomu, a i dokaz smo da je moguće imati lijepe i poticajne rasprave u komentarima na društvenim mrežama. Grupa je raznolika – od onih koji vole duga tipkanja, do onih koji sramežljivo stalkaju iz prikrajka. Svaki novi član dobrodošao je plus, čak i ako samo traži neočekivanu preporuku za čitanje.''

Članovima Booksinih čitateljskih klubova možete postati na više načina: ako vam je najzanimljiviji Booksa Book Club, javite nam to na booksa@booksa.hr; ako preferirate Filmsko-čitateljski klub, na istu adresu pošaljite kratku recenziju ili misao u Twitter formatu koja sažima mišljenje o odnosu neke knjige ili filma; a ako vam pak interesantno zvuči Čitateljski klub +, priključite se Facebook grupi.

Booksine čitateljske klubove potpomažu Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu