Bizarni naslovi u novoj utrci za Diagram

Četvrtak
01.03.2012.

Ovoga vikenda časopis Bookseller objavio je svoju tradicionalnu listu kandidata za ovogodišnje izdanje nagrade Diagram. Lista knjiga koje ulaze u uži izbor ove omiljene književne nagrade koja ističe najšašavije naslove knjiga u prošloj godini inače se sastoji od šest naslova, no ove godine je u konkurenciji sedam naslova. Razlog za to objasnio je Philip Stone, jedan od članova žirija nagrade Diagram:

"Usprkos globalnoj ekonomskoj krizi, izdavači su nastavili investirati u kreativne, raznolike i upečatljive publikacije, a ova nagrada to reflektira na najbolji način. Zato smo se odlučili na sedam umjesto na šest naslova kako je bilo uobičajeno".

U uži izbor tako je ušao naslov Stoljeće iskapanja nataloženog pijeska u Bristolskom kanalu, drugi dio (A Century of Sand Dredging in the Bristol Channel: Volume Two) Petera Gossona, knjiga koja dokumentira trgovinu pijeskom u posljednjih stotinu godina, s naglaskom na velšku obalu. Tu je i Kuhanje s Poo (Cooking with Poo) autorice Saiyuud Diwong, a svatko tko zna engleski shvaća zašto je ovaj naslov jedan od glavnih favorita za ovogodišnje priznanje. Doduše, urednik knjige dao je ovakav naslov zbog toga što je Poo nadimak Tajlanđanke Saiyuud Diwong, a to je ujedno i igra riječima s obzirom da je to tajlandski izraz za rakove, koji su specijalitet kuharice. Još jedna knjiga koja se bori za ovogodišnju titulu jest Taksonomija uredskih stolica Jonathana Olivaresa, studiozno djelo o evoluciji uredskih stolaca. Tu je i Gljiva u kršćanskoj umjetnosti Johna A. Rusha, knjiga o Kristu kao personifikaciji gljive muhare. Za pobjedu kandidira i knjiga Dnevnik gospodina Andoha Pennine: Memoari japanskog stručnjaka za spol pilića, autora Stephena Curryja i Takayoshi Andoh. Knjiga je to u kojoj autori pišu o Koichiu Andohu, čovjeku koji je tridesetih godina prošlog stoljeća učio britanske farmere u Yorkshireu kako da odrede spol upravo izleglih pilića. Favorit za pobjedu na ovogodišnjem Diagramu, ako je vjerovati britanskim kladionicama, jest naslov Velika singapurska panika zbog penisa: I budućnost američke masovne histerije (The Great Singapore Penis Panic: And the Future of American Mass Hysteria) Scotta D. Mendelsona u kojoj je objavljena analiza sindroma Koro zbog kojega osoba vjeruje da joj se genitalije smanjuju da bi uskoro nestale.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu