Angelina Jolie ne propituje identitet

Utorak
06.03.2012.
Nakon što je Bernard - Henri Lévy u tekstu za Huffington Post pohvalio novi film Angeline Jolie U zemlji krvi i meda, Srećko Horvat odgovorio je tekstom za Eurozine u kojem kritizira navedeni film. Lévy je pohvalio hrabrost Jolie budući da se, od svih tema i glumaca koje je imala na raspolaganju, odlučila snimiti film o ratu u Bosni, i to na jeziku kojim pričaju akteri filma. Nadalje, pohvalio je i film rekavši da je iskren i da odaje počast žrtvama rata.

Horvat je odgovorio Lévyju tvrdnjom da, uza svo poštovanje Jolie na odabiru teme, ona ne uspijeva staviti svoju priču u širi kontekst. Premda bi Joliena tragična priča trebala dovesti u pitanje etnički identitet glavnih likova (Srbina i Bosanke koji se zaljube IAKO su njihove etničke skupine u ratu) i etnički identitet svih sudionika rata, glavni likovi ne propituju svoj identitet i ostaju vjerni svom narodu. Film tako prihvaća da su nacionalnost i nacionalna netrpeljivost ono što bitno određuje ljude i što je uistinu dovelo do rata. Horvat poziva na film koji bi prikazao ovaj rat ne kao sukob koji je uzrokovan etničkom mržnjom, nego kao klasni sukob koji je poprimio masku etničkog sukoba. 
foto: violarenate

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu