Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Angela Y. Davis na Subversive Festivalu!

Petak
07.06.2024.

Na 17. izdanju Subversive Festivala koji se održava od 20. svibnja do 8. lipnja uz temu živjeti bez kapitalizma gostovat će Angela Y. Davis. Angela će održati predavanje naslovljeno Sloboda je stalna borba.

Davis će se u predavanju osvrnuti na svoj dugogodišnji aktivistički i teorijski rad koji je obilježilo promišljanje, organiziranje i djelovanje protiv historijski situiranog sistemskog rasizma i karceralnog nasilja u SAD-u. Ukazat će na specifičnosti sukonstitucije rase, roda i klase u doba neoliberalne globalizacije i u aktualnom političko-ekonomskom krajoliku, kojeg definiraju postojano bukteće ratne zone i podizanje zidova protiv naroda koji „teroriziraju“ Zapad. Takvim, interesno podržanim alibijem, danas se nasilno organiziraju izvlaštenja čitavih populacija koje žive pod čizmom rasizirane hijerarhije i kolonijalne vladavine, jer rasizam i kolonijalizam nisu samo isprepleteni kao konstitutivne dimenzije povijesnog međunarodnog razvoja modernih kapitalističkih društvenih formacija, već se danas suočavamo i s njihovim prerađenim te ažuriranim oblicima, sukladno uvjetima potpuno globaliziranog kapitalističkog svijeta.

Razgovor će moderirati Karolina Hrga i Emina Bužinkić, a predavanje se održava u suradnji Subversive Festivala, Multimedijalnog instituta i Bookse.

Angela Yvonne Davis je američka politička aktivistkinja, akademkinja i autorica. Profilirala se kao istaknuta aktivistkinja i radikalka na čelu Komunističke partije SAD-a tijekom 1960-ih, a imala je bliske odnose i s Partijom Crnih pantera kroz njezin angažman u Pokretu za građanska prava, iako nikada nije bila njezina službena članica. Prava zatvorenika jedan su od njenih kontinuiranih interesa; osnivačica je organizacije Critical Resistance, koja radi na ukidanju zatvorsko-industrijskog kompleksa. Umirovljena je profesorica na Odsjeku za povijest svijesti pri Kalifornijskom sveučilištu u Santa Cruzu i bivša je direktorica tamošnjeg Odsjeka za feminističke studije.

Njezini su istraživački interesi feminizam, afroamerički studiji, kritička teorija, marksizam, popularna glazba, društvena svijest te filozofija i povijest kažnjavanja i zatvora. Njezino članstvo u Komunističkoj partiji dovelo je 1969. godine do zahtjeva Ronalda Reagana da joj se zabrani predavati na bilo kojem sveučilištu u saveznoj državi Kaliforniji. Suđeno joj je i oslobođena je optužbi za sumnju u umiješanost u otmicu i ubojstvo suca Harolda Haleyja koje su izvela braća Soledad u kolovozu 1970. godine u kalifornijskom okrugu Marin. Tijekom 1980-ih je dvaput bila kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a na listi Komunističke partije.

Angela Y. Davis najpoznatija je kao edukatorica Crne povijesti, autorica i aktivistkinja za građanska prava te druga pitanja socijalne pravde. Kada ju je Bob the Drag Queen (koji je pobijedio u osmoj sezoni RuPaul’s Drag Racea) u intervjuu upitao kako se identificira, njezin je odgovor glasio: „Identificiram se kao komunistkinja, abolicionistkinja, internacionalistkinja, antirasistkinja, antikapitalistkinja, feministkinja, Crna žena, kvir, aktivistkinja, pro-radnička klasa, revolucionarka, intelektualka, graditeljica zajednice.“

Izvor: Subversive Festival.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu