Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Aktualni književni natječaji i rezidencije

Foto: Karolina Kaboompics, Pexels.

Utorak
02.07.2024.

Ako ste među onima koji ne miruju ni tijekom ljetnog predaha i zasluženog godišnjeg odmora i razmišljate o pisanju dok se spremate za plažu, donosimo vam prijedlog za književnu zanimaciju. Evo pregleda aktualnih književnih natječaja i rezidencija, kako biste sve materijale skupili na hrpu, prijavili se na neki od predloženih natječaja i na vrijeme pripremili svoje rukopise za strogo, ali pravedno oko stručnih žirija.

Ne propustite provjeriti naš prethodni popis s friškom dozom natječaja koji su također u tijeku, a njemu ćemo dodati još nekoliko. 

Kao i dosad, natječaji su kronološki posloženi, i to s istaknutim rokovima za prijavu. Uz svaki ćete pronaći i linkove s uvjetima za sudjelovanje, a na vama je samo da odaberete koji vam se od navedenih čini kao zanimljiv izazov koji će vas potaknuti na pisanje.

Dijelimo natječaj za dvotjednu književnu rezidenciju PRRIČA na Hvaru za autore/ice koji pišu za djecu i mlade. Za prijavu je potrebno poslati životopis (duljine do 1800 znakova) na e-mail adresu 4.connect.for@gmail.com uz obrazloženje zašto prijavitelj želi boraviti na rezidenciji. Uvjet je da kandidat nije mlađi od 18 godina te da ima objavljeno barem jedno djelo za djecu i mlade. Za prijavu je taman dovoljno vremena, ali ne duljite – tražene materijale pošaljite do 15. srpnja

Evo još jednog natječaja čiji je rok za prijavu također 15. srpnja, a radi se o natječaju za Nagradu 'Stjepan Gulin' za najbolju knjigu poezije. Nagrada se dodjeljuje knjizi koja je objavljena kao prvo izdanje u razdoblju od 1. srpnja 2023. do 30. lipnja 2024. godine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ili Srbiji. Pratimo aktivnosti na mrežama, ondje možete saznati i uvjete za prijavu. 

Nadalje, Hrvatski PEN centar ustanovio je, u cilju promicanja izvrsnosti u poeziji, a u čast svojemu preminulome članu Tonku Maroeviću, godišnju nagradu za najbolju knjigu poezije objavljenu u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku. U obzir dolaze knjige poezije objavljene u razdoblju od 1. svibnja 2023. do 1. svibnja 2024. godine. Detalji se nalaze na službenoj stranici, dok četiri primjerka zbirke na PEN-ovu adresu možete poslati do 19. srpnja.

Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisali su natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 35. pjesničkih susreta 'Drenovci 2024.'. Traže se četiri primjerka objavljene zbirke poezije, kao i četiri primjerka rukopisa (uz biografiju), a ovdje provjerite na koju adresu šaljete svoj paket, stignete sve do 22. srpnja.

Uključite se u 19. fotografski natječaj "Smiješak… čitajte!" koji organizira Hrvatsko čitateljsko društvo, a ima za cilj istaknuti važnost te pozitivnu i zabavnu stranu čitanja i pismenosti. Slobodno pustite mašti na volju i dajte da vas knjige i čitanje inspiriraju, s obzirom na to da će organizatori u konačnici ocijeniti upravo maštovitost i kreativnost fotografskog rada, kao i iskrenost doživljaja autora. Možda baš ljeto na neki način bude uključeno u kompoziciju, razmislite do 26. kolovoza do kad traju prijave.

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica poziva sve koji se vole kreativno izražavati riječima da se prijave na natječaj za najbolju kratku priču. Ove godine tema je glazba, a radnja priča treba biti smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove. Na koji će se način u ovogodišnjem natječaju susresti riječ i zvuk ostaje na kreativnim pojedincima, a nakon dosadašnjih priča natječaja: koprivničkog krimića, ljubavi u doba korone, straha, pravde i nepravde i nostalgije, došlo je vrijeme da se Koprivnica kroz priču ispuni glazbom. Ostale detalje provjerite ovdje, a vjerujemo da se žiri veseli čitati vaše književne šetnje Koprivnicom, smislite kako i kamo idete i pošaljite priču do 2. rujna.

Kratkopričaši, čujte i počujte: Narodna knjižnica 'Petar Preradović' u Bjelovaru raspisala je natječaj za neobjavljenu kratku priču pod nazivom Zagrli Zemlju pričom, kako bi se potaknulo kreativno izražavanje i razmišljanje o održivom razvoju te promicala važnost očuvanja okoliša i društvene odgovornosti putem književnosti. Važna tema, a ovdje su uvjeti za sudjelovanje. Natječaj je otvoren do 15. rujna

Želite li se okušati u žanru satire i pritom vam ne nedostaje materijala za inspiraciju u vašem okruženju, evo natječaja za vas. Gradska Knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije 'Slavko Kolar – književni dani' raspisuje natječaj za kratku priču – satiru koji je otvoren do 30. rujna. Tema je slobodna, prijaviti se možete samo s jednim radom, a više detalja o prijavi i tijeku natječaja saznajte na službenoj stranici

U tijeku je i književni natječaj za najbolji putopis na hrvatskom jeziku 'Matko Peić'. Natječaj je posvećen jednom od najvažnijih hrvatskih putopisaca 20. stoljeća, a organizirala ga je Gradska knjižnica Požega, s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te popularizacije putopisa kao književne forme. Za pripremu svojih putopisa imate još vremena, natječaj je otvoren sve do 1. listopada, a uvjete sudjelovanja provjerite na linku.

Provedite ljetne dane uz knjigu, ali zašto ne – i uz pisanje. Držimo fige svima!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu