2. festival Zagreb, grad poezije

Nedjelja
23.01.2011.

Sibila Petlevski by Biljana Gaurina

Eminentni glumci i pjesnici (poetskim programima) premrežit će grad (osnovne i srednje škole, knjižnice i kavane). Za trajanja festivala Zagreb će biti grad poezije. Specijalno za ovu prigodu glumci i pjesnici priređuju poetski program u suradnji s TV Z1 te  osnovnim i srednjim školama.   

"Kulture se mjere 'poletom stiha' i ovo će biti prigoda da preko festivala Zagreb, grad poezije u našoj sredini osnažimo ulogu poezije kao načina življenja i scenskog djelovanja", riječi su organizatora Gorana Matovića.

Ideja pokretanja Teatra poezije i festivala Zagreb, grad poezije jest da se uspostave nove alternativne scene s kojih bi se čuo živi, probrani govor pjesničkih velikana 20. i 21. stoljeća. Teatar poezije i festival Zagreb, grad poezije radi na afirmaciji pjesništva kroz različite medije.

"Ako je poezija sposobna nešto oduzeti buci i bijesu vijeka, ona to može jedino govorom koji radi na tišini. Nije riječ o pozivu da umremo u tišini, nego pobudi da govorom izmjerimo prostor između nas i stvari, između stvari i njihove odsutnosti, da stvari izdvojimo tišinom koja im pripada kao dio njihove biti." (Zvonimir Mrkonjić)

Festival Zagreb, grad poezije i Teatar poezije u svom budućem djelovanju, kako ističe Goran Matović, afirmirat će ideju povezivanja i ulančavanja svih vidova umjetnosti, uz sudjelovanja glumaca, pjesnika, glazbenika, likovnih umjetnika, arhitekata i dizajnera.

***

U sklopu festivala 'Zagreb, grad poezije' u Booksi će se odigrati multimedijski performans pod nazivom 'Running on Empty - Hod u prazno' Sibile Petlevski i Davida Gazarova. Performans se sastoji od tri komponente: simfonijske poeme izvedene kompjutorski i video-kompilacija Davida Gazarova, te poezije koju uživo izvodi Sibila Petlevski. 'Hod u prazno' praizveden je u sklopu Riječkih ljetnih noći 6. srpnja 2010. u Astronomskom centru Rijeka, a prva zagrebačka izvedba bila je 12. listopada 2010. u Muzeju suvremene umjetnosti.

Sibila Petlevski, novelistica, pjesnikinja, performerica i znanstvenica
www.sibilapetlevski.com

David Gazarov, njemački kompozitor i pijanist. Samostalnim koncertima, kao klasični, jazz i cross-over pijanist, nastupio je na mnogim svjetskim i domaćim velikim pozornicama
www.davidgazarov.com

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu