Page arrow

Međunarodni skup 'Umjetnost kritike/ The Art of Criticism'

Large umjetnost kritike web
Nedjelja
17.11.2013.

'Umjetnost kritike/ The Art of Criticism' međunarodni je skup koji će pokušati istražiti kako je promjena medijskog okoliša utjecala na umjetničku kritiku tradicionalno povezanu s profesionalnim autoritetom kritičara. Ima li ova promjena utjecaja na čitatelje i konzumente umjetnosti? Kakva je budućnost ovog tipa medijacije umjetničke produkcije?

Pojava interneta i digitalnih uređaja imala je vidljiv utjecaj na umjetničku produkciju kao i na njezine forme. Svjedoci smo kolektivnog pisanja knjiga na internetu, sms romana i poezije, digitalne umjetnosti, korištenja internetskog sadržaja kao umjetničkog materijala i slično. Ovaj fenomen opisuje se i teorijski promišlja već više od deset godina.

Međutim, postoji jedan aspekt kulturne/umjetničke produkcije koji još uvijek nije došao u fokus kritičke analize kad su u pitanju novi medijski formati. To je polje umjetničke kritike koja se tradicionalno objavljivala u novinama i časopisima. Kriza tiskanih medija u posljednjih nekoliko godina izmijenila je tradicionalni status umjetničke i književne kritike u njima. Istovremeno su porast web izdanja tiskanih medija, specijalizirani internet portali, osobni blogovi i društvene mreže promijenili način na koji doživljavamo umjetničku kritiku. Stoga, iako je manje kritika u tiskanim medijima, sad se može naći cijeli niz izvora na internetu na kojima se može čitati o knjigama, predstavama i izložbama.

Ovaj prijelaz na internet utjecao je i na formate u kojima se kritika pojavljuje, pa su kritike na internetu kraće i prilagođene ekranu, a često se objavljuju u video ili audio formatu. S druge strane demokratizacija medija rezultirala je većim pristupom neprofesionalaca u polje kritike. Tako možemo naći kritiku na osobnim blogovima, etablirani mediji poput Guardiana i Die Zeita objavljuju kritike čitatelja a možemo naći i cijele čitateljske zajednice koje razmjenjuju kritike na specijaliziranim društvenim mrežama poput Goodreadsa.

Program prvog dana skupa 'Umjetnost kritike/ The Art of Criticism' koji će se održati u ponedjeljak, 25. studenog u Goethe institutu i na kojem će sudjelovati Ariane Mayer, Lanval Monrouzeau, Nataša Govedić i Anja Seeliger možete vidjeti ovdje

Drugog dana skupa, 26. studenog u klubu Booksa, održat će se promocija hrvatskog izdanja knjiga poznatog francuskog kustosa, teoretičara umjetnosti i ravnatelja École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu Nicolasa Bourriauda Relacijska estetika i Postprodukcija u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Obje je knjige prevela Nataša Medved a o njima će na promociji govoriti urednica Leila Topić, povjesničar umjetnosti Klaudio Štefančić te umjetnica Božena Končić Badurina.

Gosti predavači:
Ariane Mayer i Lanval Monrouzeau, znanstvenici s Instituta za istraživanje i inovaciju Centra Pomopidou u Parizu razvijaju projekt Digital Studies namijenjen povezivanju istraživača digitalnih tehnologija iz različitih zemalja. Ariane trenutno radi doktorat na temu književnih posljedica digitalne knjige, pod mentorstvom Bernarda Stieglera dok je Lanval suradnik na Stieglerovom projektu Ars Industrialis.

Nataša Govedić je teatrologinja, kazališna i filmska kritičarka, urednica Zareza, predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti te autorica više knjiga o kazalištu i jedne knjige za djecu.

Anja Seeliger je novinarka koja je godinama radila za njemačke časopise (Spiegel, Vogue, Taz, Taggespiegel) te je 2000. godine s Thierry Chervelom osnovala Perlentaucher, najčitaniji njemački kulturni časopis na internetu. Perlentaucher je 2003. dobio prestižnu nagradu Grimme za online novinarstvo.

Sva predavanja će se održati na engleskom jeziku a skupu se možete pridružiti i putem Facebooka.

'Umjetnost kritike/ The Art of Criticism' organiziraju udruge Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (booksa.hr) u suradnji s Francuskim institutom i Goethe institutom iz Zagreba te uz podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. 

Vizualni identitet: Mario Udženija

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage natasa 11.03.2014.

Ranjivost kritičara

Pisati kritiku nije lako, ali 'um koji nije potpuno izbačen iz ravnoteže zapravo uopće nije u pogonu.'

U fokusu
Homepage francuzi final foto 04.03.2014.

Pažljivo konstruiran neposluh

Kad govore o umjetnosti, kritičari često koriste motive sukoba, osvajanja i hrvanja. Nataša Govedić pokušala je otkriti tko se to bori i zašto.

U fokusu
Homepage francuzi final foto 04.02.2014.

Je li web kritika povratak korijenima?

Mayer i Monrozeau tvrde da je suvremena kritika umjetnosti u biti veoma slična počecima francuske umjetničke kritike u 17. stoljeću.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu