Booksa je zatvorena od 21. srpnja do 26. kolovoza! /  Booksa is on a summer break from July 21st until August 26th.

Književni koktel

Četvrtak
24.04.2008.

Potaknuti presudom Višeg suda u Podgorici, koji je u sporu između književnika Andreja Nikloaidisa i redatelja Emira Nemanje Kusturice presudio u korist potonjeg, slovenski pisci Mitja Čander, Aleš Čar, Jurij Hudolin, Boris A. Novak, Aleš Šteger i Gorazd Trušanovac sastavili su prosvjednu izjavu te prikupljaju potpise potpore Nikolaidisu. Večernji prenosi da potpisnici u prosvjedu navode da je presuda suda štetna i sramotna te opasan presedan jamstvu slobode mišljenja izražavanja, pa čak i svjedočenja. Podsjećamo vas da je Nikolaidis nadrapao nakon što je reagirao na Kusturičine tvrdnje da u Bosni "nije bilo napadača i napadnutih" te da su Srbi na Sarajevo pucali "da malo zaplaše muslimane". Više o svemu ne ovom linku.


Dan hrvatske knjige u utorak je svečano obilježen uručenjem nagrada Društva hrvatskih književnika za 2007. Već smo vas obavijestili da je nagrada Slavić za najbolji roman završila u rukama Nade Gašić, autorice krimića Mirna ulica, drvored. Nagradu Judita za najbolju knjigu o hrvatskoj književnoj baštini dobio je Milovan Tatarin za knjigu Ljubavi nebeske, ljubavi zemaljske o hrvatskoj nabožnoj književnosti 18. stoljeća. Nagrada Davidias za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike pripala je Istvanu Lokosu za prijevod na mađarski jezik djela Marka Marulića: Suzana, Tužen'je grada Hjerozolima, Molitva suprotiva Turkom. Nakon svečanog uručenja nagrada u Akademijinoj palači, Društvo hrvatskih književnika priredilo je recital 'Hrvatski pjesnici Marulićevu Splitu', u kojem su sudjelovali Ludwig Bauer, Tito Bilopavlović, Franko Bušić, Maja Gjerek, Stanka Gjurić, Siniša Vuković i Bože V. Žigo.


Ususret SFeraKonu prenosimo vam jednu esefičnu vijest s NOSF-a koji piše da je nagrada James Tiptree Jr. za najbolji SF ili fantasy roman iz 2007., koji istražuje poimanje i razumijevanje spolova, završila u rukama Sarah Hall za roman The Carhullan Army. Nagrada vrijedna 1000 dolara bit će joj dodijeljena 25. svibnja na vodećoj feminističkoj SF konvenciji WisCon 32, koja se održava u Winsconsinu. Nagrada nosi ime (tj. pseudonim) SF spisateljice Alice B. Sheldon, koja je upravo zahvaljujući tom pseudonimu pomogla srušiti zamišljene barijere između 'ženskog' i 'muškog' pisanja.


I za kraj, smrt. Georgi Stoev, 34-godišnji bugarski pisac umro je kao žrtva vlastitog djela. Autor brojnih romana i publicističkih knjiga o bugarskoj mafiji, čija su mu mutna posla poznata jer je u mladosti i sam bio njezinim članom, ubijen je trima pucnjima u glavu u središtu Sofije. Pretpostavlja se da je pao kao žrtva osvete jer je u svojim djelima razotkrivao previše tajni. "Nešto će se dogoditi", bile su njegove zadnje riječi upućene odvjetniku s kojim je sjedio u kafiću par minuta prije tragičnog događaja. Svoju je smrt najavio i na televiziji par tjedana ranije, a mi možemo samo nagađati zašto ga nije zaštitila bugarska policija. Njegovo ubojstvo pridružuje se brojci od 150 nerazriješenih ubojstva koje su u posljednjih 7 godina u Sofiji počinili plaćeni ubojice.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu