Page arrow

Između govora

Large izmedju govora
Srijeda
26.09.2012.

Između govora / Znakovi jezika / Tišina radi geste

Tijekom rujna i listopada u javnom prostoru Grada Zagreba vrši se niz intervencija kao poetski pokušaj uspostave komunikacije s pripadnicima gluhe percepcije, kao pokušaj uspostavljanja odnosa između različitih jezika – hrvatskog govornog i hrvatskog znakovnog jezika. Sedam instalacija, svaka u obliku stiliziranog čovjeka tj. znaka čovjeka/osobe, pokazuju/gestikuliraju znakove na hrvatskom znakovnom jeziku. To su poetske crtice jednog jezika koje opisuje sam sebe, trenutak ulice, prolaznika i znaka.

Instalacije su postavljene po više zagrebačkih izloga (uključujući Booksin), kamuflirajući se (ili postajući) reklamom, svjetlom, kretnjom, 'tiho nagovarajući' ne na kupnju proizvoda, nego na prisutnost, na 'glas', pravo na razmjenu 'glasa' ili 'grada' svakog od nas. Glasovi se odašilju i ostvaruju u sadašnjosti, u trenutku dok se miču, kreću, animiraju. Obraćaju se svim znatiželjnicima, a posebno onima čiji jezik govore – gluhima, te onima koji žele ispratiti putanju kretnje znaka, primijetiti estetiku te kretnje, onima koji su otvoreni i osjetljivi na društveni okoliš, na onog 'drugog'.

'Između govora' pokušava doprijeti do veće publike, slučajnih prolaznika, namjernika i nenamjernika koji su se 'zatekli na mjestu događaja'. Priželjkuje se da će prolaznik/'čitatelj' prihvatiti smisao igre nizanja u vremenu ili prostoru… možda i ostaviti neki svoj znak…


Matea Šabić diplomantica je na ALU, Odsjek za animirani film i nove medije kod mentorice Nicole Hewitt. Suradnici na projektu su Angel Naumovski (prijevod na hrvatski znakovni jezik), Justin Case (izrada mikrokontrolera za pokretanje/animaciju instalacija) i Jurica Sabljić (tehnička i elektronička podrška).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu