Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vratimo kritiku u medije!

Large 2427
Četvrtak
11.08.2011.

Regionalni partnerski projekt Criticize this!, bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te propitivanjem uloge umjetnosti u suvremenom društvu.

Kroz edukacijske module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete s umjetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o suvremenoj umjetničkoj produkciji, sudionici projekta Criticize this! bavit će se suvremenom umjetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom tj. bacanjem pogleda u susjedno dvorište, projekt će protresti ustaljene obrasce i ponuditi nova iščitavanja suvremene umjetničke produkcije na ovim prostorima.

Projekt uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji i objavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima (Booksa.hr, (Elektro)Beton.net, Kulturpunkt.hr, Plima.org, SEEcult.org) i u podlistku koji će izlaziti uz tjednik Novosti (Hrvatska) te dnevnike Danas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora). Kritike i eseji sudionika projekta bit će honorirani, a svi troškovi putovanja pokriveni.

Prvi edukacijski modul bit će održan u Beogradu od 29.9. do 2.10. i primit će 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizualne umjetnosti i 4 za izvedbene umjetnosti, koji će sudjelovati u projektu naredna 4 mjeseca.

Kriteriji:

1. pravo sudjelovanja imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore,  Hrvatske i Srbije;
2. sudionici ne smiju biti stariji od 35 niti mlađi od 18 godina;
3. sudionici moraju biti spremni obavezati se na edukaciju i rad u trajanju od 4 mjeseca (od 29.9.2011. do 31.1.2012.);
4. odlično poznavanje engleskog jezika;
5. potrebno je poslati

- kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobitela)
- kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 - 6.000 znakova)
- osvrt na položaj kritike u suvremenom društvu (3.600 - 6.000 znakova).

Prijave treba poslati na e-mail: project.criticizethis@gmail.com najkasnije do 12.9.2011. s naznakom 'Criticize this! Prijava na 1. edukacijski modul'.

Nepotpune prijave neće se uzimati u obzir. Odabrani polaznici o rezultatima natječaja bit će obaviješteni e-mailom najkasnije do 20.9.2011.

***

Projekt Criticize this! osmislile su organizacije Kulturtreger i Kurziv iz Zagreba (Hrvatska), KPZ Beton i SEEcult.org iz Beograda (Srbija) te Plima iz Ulcinja (Crna Gora). Nositelj projekta je udruga Kulturtreger iz Zagreba.

Projekt se provodi u sklopu programa 'Kultura 2007-2013' Europske Komisije, a uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva kulture Crne Gore.
 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage stefica cvek 21.03.2013.

Esej: Establišment uzvraća udarac

O povratku trivijalnog žanra u ženskoj prozi. Piše: Ivana Ančić.

U fokusu
Homepage interliber 07.03.2013.

Esej: Knjige bez granica

O književnim festivalima, sajmovima i njihovoj evoluciji na ovim prostorima. Piše: Gjorgje Bozhoviq.

U fokusu
Homepage old people2 21.02.2013.

Esej: Starci u suvremenoj domaćoj prozi

Starenje i fizičko raspadanje najnormalniji su dijelovi ljudskoga vijeka, a ne devijacija kakvom ih se često predstavlja. Piše: Morena Livaković.

U fokusu
Homepage war in croatia 14.02.2013.

Esej: (Ot)pisati traumu

Kako se tekstovi koji odabiru temu rata odnose prema fenomenu traume? Piše: Kristina Špiranec.

U fokusu
Homepage tokio 07.02.2013.

Esej: Stranac u domaćoj književnosti

O specifičnosti pisma Rade Jarka na temelju analize djela 'Enciklopedija očaja' i 'Japanski dnevnik'. Piše: Lamija Neimarlija.

Kritike
Homepage stjepan gulin 13.12.2012.

Criticize this!: 'Paz'te sad, paz'te sad'

Ključna je razlika između Bukowskog i i Gulina činjenica da Gulin ne pokazuje nikakav ironijski odmak prema riječima svog pripovjedača.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu