Page arrow

Natječaj Zelene akcije i Bookse za cli-fi

Large sagesolar Foto: sagesolar / Flickr
Četvrtak
15.12.2016.
Opaska: Zbog raznih upita, rok za prijavu produžen je do 5.2. u 23:59.
Zelena akcija / Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Booksom, raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra Cli-fi.
U zadnje vrijeme nam svima postupno postaje jasno da scenariji 'kraja svijeta', iznenadnih globalnih katastrofa i sveopće kataklizme koje radikalno mijenjaju narav budućnosti nisu više samo holivudski klišeji, već znanstveno utemeljena činjenica. Iz dana u dan sve više stručnih studija svijetu daju do znanja da globalna temperatura raste, od čega najnovija obznanjuje da bi njezin porast do 2100. godine mogao biti negdje između 4.7 °C to 7.3 °C, što bi za planet i sve njegove podstanare bilo pogubno.
Već dosadašnji globalni porast temperature od 1 °C, u odnosu na predindustrijsko razdoblje, za posljedicu ima nepredvidive vremenske uvjete, suše i poplave. Otapanje polarnog leda uzrokuje porast razine oceana i mora, što dugoročno prijeti većini gradova, sela i naselja na svjetskim obalnim područjima. Osim toga, porast globalne temperature ima direktan utjecaj na poljoprivredu i proizvodnju hrane, na biljne i životinjske vrste, dosad prilagođene drukčijim uvjetima, na samo ljudsko zdravlje pa i na globalne prevrate, migracije i zaoštravanje međunarodnih odnosa.
Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu - kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću? To želimo čuti od vas!
Pozivamo vas da svoje vizije budućnosti kroz ovaj natječaj podijelite s nama. Uvjeti natječaja su:
  • Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 do 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija - slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1 kartice teksta) - 1 kartica=1800 znakova s razmacima
  • Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad - jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
  • Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj te ona mora biti smještena u bližu ili dalju budućnost, dok je sama tema i način obrade dana na slobodu autorima/icama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
  • Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom jeziku.
  • Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano - justified)
  • Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.
  • Natječaj je otvoren do 5.2.2017. u 23:59. Radove možete prijaviti putem ovog online obrasca. Svakom radu će biti dodijeljena šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju. 
Žiri čine Dora Sivka (Zelena akcija), Dunja Kučinac (Booksa) i Milena Benini, SF spisateljica.
Najbolje priče i kratke pjesničke forme bit će izabrane od strane žirija te će biti uključene u tiskanu i online publikaciju i predstavljene u Booksi. Publikacija će biti besplatna za dijeljenje, a kasnije će se prevesti i na engleski te distribuirati preko mreže Friends of the Earth. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi bit će ilustrirano te će ući u završni krug natječaja.
Najboljih pet radova biti će predstavljeni i čitani od strane profesionalca na E?! - Okolišnom filmskom festivalu (21.-23.4.2017., Kino Tuškanac). Publika će potom glasati za najbolji od pet radova koji će osvojiti glavu nagradu od 2.000 kn.
Veselimo se vašim radovima i suradnji. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-mail adresu booksa@booksa.hr.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu