Page arrow

Književne nagrade i stipendije 'Fra Grgo Martić'

Large 2189
Srijeda
15.12.2010.

Članak 1.

Književnu nagradu 'Fra Grgo Martić' utemeljila je istoimena Zaklada/Fondacija, s ciljem poticanja književnog stvaralaštva te poboljšanja materijalnog položaja književnih stvaralaca.

Članak 2.

Književna nagrada 'Fra Grgo Martić' dodijeljuje se za:
1) najbolju zbirku poezije,
2) najbolju knjigu proze (roman, priče/novele, putopisi),
3) najbolju zbirku poezije (prvijenac) autora koji dosad nisu objavili knjigu poezije,
4) najbolju knjigu proze (prvijenac) autora koji dosad nisu objavili knjigu proze, i
5) kraći književni rad (bilo kojeg žanra) ili književnu studiju inspirirane likom i djelom fra Grge Martića ili Bosnom Srebrenom,
6) književni rad iz oblasti književnosti za djecu bez obzira na žanrovsku pripadnost.

U kategoriji 7 se, u suradnji sa Udrugom 'Kurs' (Split), dodijeljuje se jednomjesečna književna stipendija 'Writers in residence' u Splitu za književnike i književne prevoditelje.
 
Sve nagrade dodjeljivat će se za dosad neobjavljena djela (rukopise). U kategoriji 3 i 4 pravo sudjelovanja imaju književnici do 35 godina starosti.

Članak 3.

Radovi i prijave primaju se do 31. ožujka/marta 2011. godine. Rezultati će biti objavljeni na web stranici (www.fragrgomartic.com) i na posebnoj konferenciji za novinare, a nagrade dodijeljene na završnoj manifestaciji koja će biti održana u rujnu/septembru 2011. godine u Kreševu.

Članak 4.

Na osnovi odluke Upravnog odbora, iznosi nagrada za 2011. godinu su sljedeći: za nagrade pod brojem 1 i 2 po 7.000 KM, za nagrade pod brojem 3 i 4 po 1.000 KM, a za nagrade pod brojem 5 i 6 po 2.000 KM. U iznos nagrada ugrađen je i honorar za objavljivanje knjige.

Članak 5.

Autori nagrađenih rukopisa obvezuju se na ustupanje prava na prvo objavljivanje nagrađenih djela, a Fondacija/Zaklada obvezuje se na objavljivanje djela u roku od šest mjeseci od objavljivanja rezultata natječaja.

Članak 6.

Pravo natjecanja u svim kategorijama imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, izuzev članova Upravnog odbora i Ocjenjivačkog suda/Žirija, te članova  njihovih obitelji.

Rukopisi i prijave moraju biti napisani na nekom od jezika naroda Bosne i Hercegovine.

Rukopise ocjenjuje Ocjenjivački sud/Žiri, imenovan od Upravnog odbora Zaklade/Fondacije, a prijave za književnu stipendiju razmatra Upravni odbor.

Članak 7.

Natječaj za kategorije od 1 do 6 je anoniman, a nijedan dio rukopisa ne smije biti prethodno objavljen. Rukopisi se šalju u tri primjerka, pod šifrom. Šifra mora biti čitko ispisana na vanjskoj strani omotnice u kojoj se rukopis šalje, kao i na prvoj stranici rukopisa na kojoj treba stajati i naznaka u kojoj kategoriji se autor natječe. 

Uz rukopis se prilaže i zapečaćena kuverta, na čijoj vanjskoj strani također mora biti ispisana šifra, a u kuverti priloženi adresa, telefon, kopija osobne iskaznice/lične karte autora i kratke bio-bibliografske bilješke. U omotnici mora biti i CD s kompletnim rukopisom knjige. Kuverte s podacima o autorima otvaraju se komisijski, u prisutnosti svih članova Ocjenjivačkog suda/Žirija, nakon što Ocjenjivački sud/Žiri donese odluku o nagrađenim rukopisima.

Članak 8.

Prijave za kategoriju 7 moraju sadržavati:
1. životopis
2. punu adresu, kontakt telefon i e-mail adresu,
3. popis objavljenih djela (posebna izdanja i radovi u književnim časopisima),
4. kratak opis planova rada u Splitu,
5. pismo preporuke izdavača ili nekog od udruženja/udruga pisaca ili udruženja/udruga prevoditelja.
 
Članak 9.

Radovi (za kategorije 1 do 6) i prijave (za kategoriju 7) šalju se na adresu: Književna zaklada/fondacija 'Fra Grgo Martić', Polje b.b. (Zgrada «Boreasa»), 71260 Kreševo, Bosna i Hercegovina, s naznakom: Za Književnu nagradu 'Fra Grgo Martić' (kategorije 1 do 6) ili Za književnu stipendiju 'Writers in residence' (kategorija 7)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu