Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Klima se vraća – Natječaj za cli-fi

Large cli fi Foto: The National Guard / Flickr
Srijeda
13.12.2017.
Zelena akcija / Friends of the Earth Hrvatska u suradnji s Booksom (Udruga Kulturtreger) raspisuje 2. natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra klimatske fikcije.
Nakon uspješnog prvog izdanja natječaja koje je rezultiralo antologijom Homo Climaticum, i ove vas godine pozivamo da kroz formu pjesme ili kratke priče s nama podijelite svoje vizije budućnosti oblikovane klimatskim promjenama. 
Nažalost, tema natječaja ne gubi na važnosti. Ove smo se godine diljem svijeta, pa tako i na našem kraju planete, mogli uvjeriti u moć klimatskih promjena. Pamtimo Zadar koji je u svega nekoliko ljetnih tjedana srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 sata, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini klasičan su primjer klimatskih promjena i možemo ih očekivati još.
Što će nam klimatske promjene konkretno značiti? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na ljude koji žive na drugim geografskim lokacijama i u drugim sustavima? Kako će ljudi, države i svijet prihvatiti promjenu? Izolacijom ili solidarnošću? To su samo neka pitanja kojima se bavi klimatska fikcija (cli-fi) i o kojima bismo voljeli čitati u drugom izdanju ovog natječaja.
Uvjeti natječaja su:
  • Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 do 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (u stihu ili prozi, do 1 kartice teksta). (1 kartica = 1800 znakova s razmacima)
  • Jedna autorica ili autor može poslati samo jedan rad - jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
  • Podloga radnje mora biti vezana uz klimatske promjene ili njihov utjecaj, dok su sama tema i način njene obrade slobodni. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti tema. Ipak, koncept treba biti temeljen na suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
  • Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (zbog specifičnih ograničenja projekta). Prihvaćaju se radovi na hrvatskom, bosanskom, crnogorskom ili srpskom jeziku.
  • Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano - justified)
  • Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.
  • Natječaj je otvoren od 13.12.2017. do 24.1.2018. u 23:59. Radove treba poslati na e-mail adresu info@zelena-akcija.hr s naslovom e-maila: "Prijava za natječaj Homo climaticum - [ime i prezime autora_ice]”.
Svakom radu dodijelit će se interna šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju. Žiri čine Dora Sivka (Zelena akcija), Dunja Kučinac (Booksa) i Milena Benini (SF spisateljica).
Žiri će odabrati oko 20 najboljih priča i kratkih pjesničkih formi koje će biti objavljene u novoj antologiji klimatske fikcije u izdanju Zelene akcije. Pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi bit će ilustrirano.

Na predstavljanju antologije u Booksi krajem ožujka 2018. profesionalni izvođač pročitat će uži izbor od pet radova. Publika će potom glasati za najbolji rad koji će osvojiti glavnu nagradu od 2.000 kn.
Sva dodatna pitanja treba poslati na adresu: sven@zelena-akcija.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu