Page arrow

Akcija za poplavljene knjižnice

Large 15279862722 67cc008345 z
Ponedjeljak
23.03.2015.
Udruga Kurziv, platforma koja prati nezavisnu i suvremenu umjetničku i kulturnu produkciju, kao i polja građanskih inicijativa i edukacije mladih, odlučila je pokrenuti prigodnu akciju u povodu 10. obljetnice postojanja centralnog projekta udruge - portala Kulturpunkt.hr. Radi se o akciji prikupljanja građe koja nedostaje školskim knjižnicama u Gunji i Račinovcima.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u vrijeme poplave u svibnju 2014. godine, stradale su i školske knjižnice Osnovne škole 'Antun i Stjepan Radić' u Gunji i Osnovne škole 'Ivan Filipović' u Račinovcima. U obje su knjižnice uništeni kompletan knjižnični fond, prostor i oprema.

Prema podacima iz 2013. godine, Osnovnu školu u Gunji pohađalo je 336 učenika u 23 odjeljenja. Školu u Račinovcima pohađala su 84 učenika u 8 odjeljenja. Tijekom prošle godine, u akciji koju je savjetnica za školske knjižnice Veronika Čelić-Tica pokrenula u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i kojoj su se priključili Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, sakupljeno je dovoljno sredstava za obnovu knjižnica te osnovni fond lektirnih naslova. Međutim, veliki dio građe propisane Standardom za školske knjižnice u Republici Hrvatskoj nije prikupljen. 
Ovim putem pozivamo sve čitatelje našeg portala, radnike i organizacije s nezavisne kulturne scene, donatore, suradnike i prijatelje da donacijom potrebnih materijala doprinesu potpunoj obnovi knjižnica u poplavljenim područjima. 

Akciji se možete priključiti od 23. ožujka, a knjige, CD-e, slikovnice, metodičke priručnike, igre možete donositi u Multimedijalni institut (Preradovićeva 18, radnim danom od 10 do 21 sat), te u Književni klub Booksa (Martićeva 14, od utorka do nedjelje, od 11 do 20 sati). Prikupljanje će trajati do Svjetskog dana knjige, 23. travnja. 

Detalje o akciji potražite na portalu Kulturpunkt.hr u tekstu Knjižnica je središte škole.

foto: Pesky Librarians

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu