Sukladno važećim mjerama klub Booksa je zatvoren. / Due to COVID-19 Booksa is closed.
Close
Page arrow

Kreću Dani Mirka Kovača

Large rovinj dawn fishingboat
Četvrtak
18.09.2014.
U Rovinju je ove godine osnovana Udruga Mirko Kovač koja je osmislila novu kulturnu manifestaciju Dane Mirka Kovača.
Dani Mirka Kovača prvi put će se održati od 25. do 27. rujna 2014. u Multimedijalnom centru grada Rovinja i zamišljeni su kao trodnevna manifestacija koja će okupiti domaće, regionalne te međunarodne književne, filmske i kazališne stručnjake, kritičare te predstavnike medija iz cijele regije. Intencija je da se manifestacija održava svake godine u posljednjem vikendu mjeseca rujna u Rovinju - gradu u kojem je zadnjih dvadesetak godina svoga života živio i stvarao Mirko Kovač. 
Već u prvoj godini održavanja na Danima Mirka Kovača sudjelovat će istaknuti domaći i međunarodni stučnjaci, književnici i filmski djelatnici: Filip David, Davor Beganović, Ivan Lovrenović, Božidar Koprivica, Zdravko Zima, Vlaho Bogišić, Lordan Zafranović, Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Katarina Luketić, Enver Kazaz, Zvonko Kovač, Melita Jurkota, Bruno Kragić, Branislav Mićunović, Mile Stojić, Mića Vujičić, Borka Pavičević, Nada Gašić, Žarko Radić, i drugi. 

Na Prvim Danima Mirka Kovača predstavit će se i Nagrada Mirko Kovač koja će se početi dodjeljivati od 2015. godine u trogodišnjem ritmu za najbolji roman, knjigu eseja i prozni prvijenac s područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. Nagrada koja će nositi ime Mirka Kovača poticat će i jačati suvremeno prozno pismo u Hrvatskoj i trima susjednim zemljama. Žiri Nagrade čine: Borka Pavičević, Vlaho Bogišić, Davor Beganović, Zdravko Zima, Pavle Goranović, Aleš Debeljak i Filip David. 
Na prvom mjestu partnera manifestacije je Multimedijalni centar grada Rovinja, zatim nakladnička kuća Fraktura, čiji je direktor Seid Serdarević i programski direktor ovog projekta. Od partnera tu su još i Pučko otvoreno učilište grada Rovinja te Sa(n)jam knjige u Istri, koji pomažu u organizaciji i realizaciji programa.

Pokrovitelji Dana Mirka Kovača su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo kulture Crne Gore, Federalno ministarstvo kulture i sporta Bosne i Hercegovine, Istarska županija i Grad Rovinj – Rovigno. Sponzori manifestacije su: Maistra Rovinj, Splitska banka, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Thermotechnik d.o.o. te Karton-pak d.o.o. 

Osim u Multimedijalnom centru grada Rovinja programi će se odvijati i u rovinjskom kazalištu Antonio Gandusio te u Kongresnoj dvorani Hotela Park. Cjelokupni program Prvih Dana Mirka Kovača možete pronaći na internet stranici Sa(n)jam knjige u istri  te na stranici nakladničke kuće Fraktura.

info: Udruga Mirko Kovač
foto: Saffron Blaze

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu