Page arrow

'Čuvari', klasik devete umjetnosti

Large alan moore
Subota
07.12.2013.

Objavljen neposredno uoči ovogodišnjeg Interlibera, u izdanju zagrebačke Fibre, Čuvari crtača Davea Gibbonsa i legendarnog scenarista Alana Moorea događaj su bez premca u novijoj povijesti strip izdavaštva u Hrvata.

"U Čuvarima je priča toliko minuciozno vođena, toliko filigranski utkana u beskonačne varijacije slike i teksta da čitatelj povremeno zastane, pogleda u stranu i pita se "kako je to, kvragu, moguće!?”. Kao kad, recimo, prvi put uživo vidite Michelangelova Davida pa shvatite (dok beskonačno dižete glavu uvis) da se radi o kipu visokom - šest metara!? Kako je to moguće!?

Moguće je jer je Moore u Čuvarima, kad je riječ o scenariju, 30 godina ispred ostatka svijeta. Čuvari nisu linearno 2D postavljena fabula, kakvom smo okruženi u 90 posto slučajeva u stripovima, filmovima, serijama ili knjigama. Naprotiv, Čuvari su strukturalno najbliži kristalnoj rešetki koja od radnje i doživljaja proizvodi 3D prikaz priče, tj. svaki djelić je povezan sa svakim djelićem, a Čuvari su doista strip koji je napravljen da se čita tri ili četiri puta. Svaki put, i ovo nije fraza, ugledat ćete nešto novo, neku novu sponu. Majstorski, poput kakvog gospodara priče, Moore je podario golemu količinu tragova i slutnji u samom stripu, poput izvadaka iz knjiga, psihijatrijskih kartona, novina ili čudovišne gusarske priče koju čitamo usputno."

Cijeli tekst Vladimira Šagadina pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.

foto: Alan Moore (Loz Pycock)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu