Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Vitalova nagrada Tanji Stupar Trifunović

Large tanja Tanja Stupar Trifunović
Srijeda
29.01.2020.

Književno priznanje Zlatni suncokret, znano i kao Vitalova nagrada, koje tvornica ulja Vital dodjeljuje najboljem književnom ostvarenju na srpskom jeziku, za 2019. godinu pripala je Tanji Strupar Trifunović za roman Otkako sam kupila labuda u izdanju Arhipelaga iz Beograda.

Žiri je o pobjednici odlučio jednoglasno te za roman rekao da osvaja izuzetnim stilom u kojem se miješaju ispovijest, tok svijesti i forma pisma, dok u isto vrijeme priča priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom.

,,Knjiga osvaja tako što plete tanke niti jezika i stila oko teme ljubavnog odnosa između dve žene, koji u sebe uključuje različite aspekte svakodnevnog života, odbleske velikih priča, ali i teško predstavljivu običnost, banalnost života. Ako je ljubav put istine, koji nas izbacuje iz rutinske egzistencije i samodovoljnosti bića, onda je ovaj roman suverena i uspela priča o jednoj duboko ljudskoj, mukotrpnoj proceduri dolaženja do istine. (...) Pred nama je zrelo književno štivo, psihološki uverljivo, snažno, privlačno, neodoljivo”, poručio je žiri, koji su činili Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden.

Tanja Stupar Trifunović pjesnikinja je i spisateljica rođena 1977. godine u Zadru, a diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i roman. Dobitnica je više književnih nagrada, među kojima je i nagrada Europske unije za književnost 2016. godine za roman Satovi u majčinoj sobi. Vitalom nagrađen roman Otkako sam kupila labuda bio je u širem izboru za NIN-ovu nagradu.


Izvor: SEEcult, foto: Facebook


Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu