Ponedjeljak
28.10.2019.

Tribusonu još jedna nagrada
Extra_large_750_7301-1024x684
A+ A-

Nedugo nakon što je dobio Nagradu Ksaver Šandor Gjalski Goran Tribuson proglašen je laureatom Nagrade Fran Galović za roman Otac od bronce.

Od 46 knjiga pristiglih na ovogodišnji natječaj za Nagradu Fran Galović, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu na temu zavičaja i/ili identiteta, prosudbeno povjerenstvo za dodjelu nagrade, koje je djelovalo u sastavu Julijana Matanović, Matija Ivačić i Mario Kolar (predsjednik) odlučilo je da ovu nagradu zaslužuje upravo Goran Tribuson. Prema obrazloženju, prilikom izbora laureata nagrade, povjerenstvo uvijek povlači paralele s Franom Galovićem, "tražeći one koji književnoj, estetskoj vrijednosti svojeg djela, dodaju i taj specifični, prije svega zavičajni štih, promatrajući istovremeno vlastiti zavičaj kritički, dakle ne idealizacijski, kao što ga nije promatrao niti Galović, iako bi nas toplina kojom ga opisuje mogla zavesti na takvo čitanje."

Prosudbeno povjerenstvo procijenilo je da je Tribusonov roman istovremeno dinamičan, aktualan i duboko intiman, ali ne i melodramatičan. Bavi se zavičajem, ali i izmještanjem iz njega. 

Najviše glasova čitatelja, koji su za dobitnika nagrade mogli glasovati u knjižnicama i preko interneta, dobio je Zoran Žmirić za roman Pacijent iz sobe 19

Više informacija i izvor fotografije na linku.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.