Page arrow

Traži se Itaka!

Large 71
Petak
06.04.2007.

Dok se Odisej umjesto na Posejdona na putu prema kući pokušavao osloniti na vlastitu pamet i domišljatost, gospodin Bittlestone je u svojoj avanturi pronalaženja Itake zatražio pomoć jedne nizozemske geološke tvrtke.

Vjerovalo se da je Homer za scenografiju svog epa o Odiseju upotrijebio otok Itaku na Jonskome moru. No, dok se Robert Bittlestone spremao na odmor listajući literaturu o Grčkoj, shvatio je da tu nešto ne štima. Homer je, naime, Itaku opisao kao prilično nizak otok prilično udaljen od obale, dok je Itaka brdovita i bliže obali. Sumnja mu se, nakon malo mozganja, prebacila na poluotok Paliki, koji se po Bittlestoneovoj teoriji pomicanjem stijena zbog potresa spojio sa otokom Kefalonija.

Ova bi teorija mogla objasniti nedosljednosti između Itake i Homerovog opisa Odisejevog otoka, pa su je podržali i akademici James Diggle, profesor grčkog i latinskog na Cambridgeu i John Underhill, profesor stratigrafije na Edinburškom sveučilištu, koji su zajedno sa Bittlestoneom napisali knjigu Odysseus Unbound: The Search for Homer's Ithaca.

Nizozemski geolozi s početka teksta ispitat će stijenu gdje se po Bittlestoneovoj teoriji nalazio uski morski kanal koji je odvajao Kefaloniju od poluotoka Paliki. Ako se ispostavi da je spomenuta stijena pjeskovita, onda je moguće da je Paliki jednom bio otok, pogotovo što Kefalonija leži na seizmički aktivnom području.

Po proračunima, ovo putovanje će trajati tri godine, pod uvjetom da Posejdona ovoga puta ništa ne zasmeta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu