Utorak
15.11.2016.

Tportalova nagrada odlazi Šnajderu
Extra_large_prvo_mjesto
Foto: Brad.K. / Flickr
A+ A-
Nagradu roman@tportal.hr dobio je Slobodan Šnajder za Doba mjedi.

Odluku o ovogodišnjem dobitniku nagrade roman@tportal.hr, birajući među 56 prijavljenih naslova izdanih u prošloj godini, donio je žiri koji su činili književna kritičarka i publicistica Katarina Luketić (kao predsjednica), prevoditeljica Ursula Burger, kazališni redatelj Ivica Buljan i pisci i kritičari Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.
 
Žiri se u donošenju konačnog suda vodio kriterijima autentičnosti i koherentnosti te se odlučio za Šnajderov "dojmljivo jezično napisan roman, gotovo roman-fresku, koji govori o zaboravu i sjećanju, odnosu između male, intimne i velike, službene povijesti, u kojemu je autor uspio iskazati punoću vremena i prostora", kazala je Luketić.

U kritici objavljenoj na Booksinom portalu, Andrea Zlatar Violić navela je da je Šnajderov roman "spisateljsko svjedočanstvo kako je moguće pisati nakon Auschwitza. Teško i neizvjesno. Ali neizbježno i uvijek osobno."

U finalu su, osim nagrađenog romana, bili Na osami blizu mora Zorana FerićaPodručje bez signala Roberta Perišića, Oblak boje kože Nebojše Lujanovića i Tvoj sin Huckleberry Finn Bekima Sejranovića
 
Pobjedniku Slobodanu Šnajderu pripala je novčana nagrada u vrijednosti od 50 tisuća kuna te skulptura tipkovnice, dok je ostalih četvero finalista dobilo Lenovo tablet Yoga Tab 3.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.