Page arrow

Tko dolazi na FEKP i Hay?

Large fekp 2020
Petak
25.09.2020.


Podugačak je popis značajnih književnih imena koja ćemo uskoro moći gledati i slušati  od 4. do 9. listopada na Festivalu europske kratke priče, koji se ove godine održava u suradnji s festivalom Hay, jednim od najpopularnijih okupljališta pisaca i knjiških moljaca na svijetu. Mjesta događanja bit će Zagreb i Rijeka, a kako i priliči 2020. godini, odvijat će se uživo i digitalno. 

Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel i Irvine Welsh neka su od tih imena, a festival, koji pod temom Luka različitosti okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitim, bit će obilježen pitanjima koja nam postavlja svijet pogođen pandemijom. Domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP- a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo, poručuju organizatori.

FEKP s festivalom Hay (6. – 9. listopada 2020.) suradnju ostvaruje u Rijeci – u sklopu programa Europske prijestolnice kulture –  na projektu Europa 28 – žene o budućnosti Europe. Projekt nudi vizije budućnosti 28 europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…), koje u svijetu nakon COVID-a zadobivaju novu aktualnost i značaj. 

Na FEKP-u će sudjelovati Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Semezdin Mehmedinović, Maša Kolanović, Milan Majerović Stilinović, AZ Stolica, Yann Martel, Senko Karuza, Neven Ušumović, Irvine Welsh, Luiza Bouharaoua i još mnogi drugi – detaljan program nađite ovdje.

Festival Hay će u Zagrebu i Rijeci te na web stranici organizirati panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe, a raspravljat će se o pitanjima glavna od migracije i širenja nacionalizma do europskog odgovora na pandemiju COVID-19 i toga što znači biti 'Europljanin'. Cilj je projekta Europa28 stvoriti prostor izvan tradicionalnih europskih središta moći u kojem je moguće razmjenjivati i detaljnije razraditi ideje o budućnosti Europe te tako staviti naglasak na ženske glasove. Sudionice će biti Leïla Slimani, Elif Shafak, Asja BakićZsófia BánNora IkstenaAnna PessoaJanne Teller i mnoge druge autorice, novinarke, umjetnice i aktivistkinje - sve ih, uz program, nađite ovdje

Direktorica festivala Hay Cristina Fuentes kaže: ''Cilj je projekta prikupiti znanja najistaknutijih stručnjaka te posebno istaknuti doprinos žena koji je u ovim područjima nedovoljno zastupljen i dosljedno se umanjuje. Pridružite nam se uživo i online.'' Što dodati osim - poslušajte je!

Sve informacije, program i detalji: Festival europske kratke priče, Hay Festival


Izvor i foto: FEKP

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu