Page arrow

ŠUŠUR! Festival od riči 2019.

Large 3 slika popravka 768x432
Srijeda
24.07.2019.

Šušur! Festival od riči 2019. bit će posvjećen književnosti za djecu i mlade, koja, riječima organizatora, često biva izvan fokusa i rijetko dobiva zasluženo mjesto u široj kulurno-umjetničkoj sferi, pa ni unutar samih književno-festivalskih programa.

Evo kako je najavljen Festival:

Na razini individualnog djeteta književnost je medij unutar kojeg ono uči vokabular, stječe indirektna iskustva i ima prilike vidjeti različite slike svijeta, što mu pomaže izgraditi ideju kako svijet funkcionira, i gdje se ono tu uklapa. Često su knjige mjesta i pojmova u kojima se djeca prvo susreću i obavještavaju o njima. Dječja književnost je važna jer, između ostalog, jača domenu kognitivnog razvoja i potiče dublju analitičku misao. U literaturi o kvaliteti, čitatelj ne govori o svemu što treba znati, ali je i razlika u mišljenju dopuštena. Jedan čitatelj može preuzeti nešto sasvim drugo o književnom radu sljedećeg čitatelja, temeljeno na dva osobna gledišta i iskustva. Također pruža djeci i mladima priliku da usvoje i cijene vlastitu, ali i drugu kulturnu baštinu. Podržava razvoj emocionalne inteligencije i kreativnosti i potiče sposobnost društvenih vještina.

Pored toga, želimo usporediti književnost za djecu, teme i likove kojima se ona bavila nekada, s današnjim trenutkom i što nam to govori o vrijednostima prošlih vremena, kao i što je značilo biti djete u različitim točkama povijesti.

Želimo ukazati kakav to kulturni prostor i resurs dječja književnost predstavlja danas, kako za djecu tako i za odrasle, i na koji način služe kao poticaj za razvoj kreativnosti i eksperimentiranje novim idejama u različitim poljima izražavanja.

Namjera nam je da sa gostujućim autorima razgovaramo na koji način djeci možemo približiti književnost i kulturu knjige, te kako pristupiti stvaranju nove čitalačke publike. U tom smislu povjezivat ćemo književnost s drugim područjima umjetnosti kao što su film, kazalište, animacija, ples itd.

Program proučite na linku.

Ilustracija: izvor.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu