Page arrow

Stvarna književna stvarnost

Large 269
Utorak
03.07.2007.

Književnici i izdavači u utrci za svojim dijelom kolača na ogromnom, globalnom tržištu primorani su izmišljati nove načine samopromocije. Šanse da će knjiga i autor biti primijećeni rastu proporcionalno s bizarnošću reklame.

Dokaz za gore navedenu tezu je profil imaginarne(!) grupe Metal Assassin, pomoću koje američki književnik Mark Haskell Smith promovira svoj najnoviji roman Salty. Iako profil Metal Assassina mnogo duguje Spinal Tapu, drugom legendarnom imaginarnom bandu o kojem više možete saznati pogledate li mokumentarac This is Spinal Tap, moramo priznati da mu je reklama sjajna.

Naime, Metal Assassins su predstavljeni kao 'kick ass metal band' s par albuma hitova poput Teenage Ass Patrol i Moist And Delicious koji su postali platinasti u svim zemljama u kojima postoji struja. Na stranici čak možete besplatno skinuti dva njihova hita. Da ne znate da se ovdje radi o elaboriranoj reklami, povjerovali biste da je riječ o stvarnom, iako malo umišljenom bandu.

A kakva je veza između grupe Metal Assassin i romana Salty? Basist grupe je ujedno i glavni lik romana koji je opisan sintagmom 'Graham Green susreće braću Marx'.
Mark Haskell Smith objavio je tri romana, pisao je scenarije za filmove (Playing God), ljubitelj je meksičke hrane i alergičan je na vino.

Više o autoru na http://www.markhaskellsmith.com , a više o fora reklami na http://www.myspace.com/metalassassinmusic

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu