Utorak
09.10.2007.

Stirling Prize ide u Marbach

booksaA+ A-

Njemački muzej moderne književnosti u Marbachu na rijeci Neckar, kao jedini muzej u ovogodišnjoj konkurenciji za prestižnu britansku nagradu za arhitekturu Stirling Prize, pobrao je lovorike i proslavio svog tvorca, britanski ured David Chipperfield Architects. Osim vječne slave u društvu prijašnjih pobjednika poput aerodroma Bajaras u Madridu ili popularnog londonskog 'češera' St Mary Axe, pobjednik je osvojio i novčanu nagradu od £20.000.

Dok se jedni dive vrhunskom dizajnu, i to po relativno niskoj cijeni (oko 12 milijuna eura), drugi smatraju da je riječ o fašističkom zdanju. A zapravo je riječ o klasičnom. Sam arhitekt, u intervjuu nakon dodjele, pojasnio je da se odlučio za klasični dizajn kojeg će neki možda povezati s nacistima, na koje je klasični stil dosta utjecao, no porekao je ikakvu poveznicu između njih i njegove 'male Akropole'.

Bez obzira na podijeljena mišljena, posrijedi je ipak uspjeli objekt kojem je glavni cilj bio pobliže upoznati širu javnost s radom ovog cijenjenog instituta i izložiti javnosti teško dostupnu literaturu i brojne artefakte iz područja književnosti poput izvornih rukopisa (od Kafkinog Procesa i Döblinovog Berlin Alexanderplatza do Hesseovog Stepskog vuka i Kästnerovog Emila i detektiva), kao i osobnih stvari brojnih pisaca pa čak i posmrtnu masku Friedricha Nietzschea. S obzirom na 20.000 kvadratnih metara arhiva i izložbenih prostora nije loš odabir jednostavnog dizajna, kojeg je žiri opisao kao "istovremeno bogat i suzdržan", no, stvarno bogatstvo zapravo se nalazi unutar njegovih zidova.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.