Page arrow

Staljin kao pjesnik?

Large 169
Ponedjeljak
21.05.2007.

Prije nego što je postao revolucionar, Staljin je bio pjesnik. Kad mu je bilo samo 17 godina odvažio se svoje pjesme pokazati poznatom gruzijskom pjesniku Ilji Čavčavadzeu koji je bio iznimno impresioniran pjesmama, ali i mladim pjesnikom 's gorućim očima'. Nakon što je pročitao rukopis odlučio je objaviti pet pjesama u Iveriji, jednom od najprestižnijih ruskih časopisa za književnost. O tim događajima i Staljinovoj mladosti u svojoj novoj knjizi piše Simon Sebag Montefiore, poznat po bestseleru Stalin: The Court of the Red Tsar. Knjigu pod naslovom Young Stalin (Mladi Staljin) u svibnju 2007. objavio ju je izdavač Weidenfeld & Nicolson.

Premda se na spomen Staljinovih pjesama svi vjerojatno prisjete Hitlerova slikarstva, one su daleko kvalitetnije od Hitlerovih slikarskih pokušaja. Donald Rayfield, koji ih je preveo na engleski, tako tvrdi da se "mogu pronaći ne samo politički razlozi za žaljenje zbog toga što je Staljin s poezije prešao na revoluciju".

Staljin, dakako, nije Puškin, ali u opsežnom članku na tu temu britanski Guardian tvrdi da ljepota njegovih pjesma leži u ritmu i jeziku. Staljin je sve do 1912. godine bio poznatiji kao 'Soselo', pseudonim pod kojim je pisao pjesme i koji se čak do Brežnjevljeve ere mogao pronaći u antologijama ruskog pjesništva, da bi kasnije bile potpisane s 'anoniman'. Navodno da je i sam Staljin, deset godina nakon što su pjesme prvi puta bile objavljene, a on već gorljivi boljševik, i dalje bio ponosan na njih. Poznavao je opus Nekrasova i Puškina, čitao Goethea i Shakespearea i citirao Walta Whitmana.

Godine 1949., a povodom obilježavanja Staljinovog 70. rođendana, šef sovjetske tajne policije Lavrentij Berija u tajnosti je angažirao najbolje prevoditelje poezije, uključujući Pasternaka i Andreja Tarkovskog, da na ruski prevedu pet slavnih Staljinovih pjesama. Nije im bilo rečeno tko je njihov autor, iako su to vjerojatno pretpostavljali jer su poeziju proglasili toliko kvalitetnom da zaslužuje Staljinovu nagradu. No, projekt je zaustavljen direktnom Staljinovom intervencijom koji je, ipak, u povijesti želio ostati upamćen kao vrhovni vođa komunističke revolucije, a ne kao teenagerski gruzijski pjesnik.

Kasnije će Staljin reći nekom svom prijatelju: "Prestao sam pisati pjesme jer to zahtijeva potpunu posvećenost - iznimno puno strpljenja". Ostaje pitanje što bi bilo da je nastavio pisati pjesme, a odustao od revolucije.

Više možete pročitati u Guardianu, a za dodatnu lektiru slobodno pročitajte i svjedočanstvo Viktora Jerofejeva o Staljinovoj humanijoj strani, knjigu Dobri Staljin koju je objavila Fraktura.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu