Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Školarci s Aljaske vratili klasike u lektire

Large jake buonemani vg6vrgexncc unsplash
Srijeda
27.05.2020.


Bizaran slučaj zabrane književnih naslova u školskom kurikulumu bio je povod nedavne pobune na Aljasci. Školski odbor okruga  Matanuska-Susitna (čiji je glavni grad Palmer) nedavno je iz lektire izbacio čitav niz klasika, no, kao što je bilo i za pretpostaviti, to se glavešinama brzo obilo o glavu.

Iz srednjoškolske nastave engleskog jezika tako su u travnju izbacili Velikog Gatsbyja F. Scotta Fitzgeralda, Nevidljivog čovjeka Ralpha Ellisona, Kvaku 22 Josepha Hellera, Teret koji su nosili Tima O'Briena te Znam zašto ptica u kavezu pjeva Maye Angelou

Ljudi iz lokalne zajednice ubrzo su se pobunili, osnovali čitateljske klubove, nudili čak i novac (i makarone sa sirom) školarcima koji od čitanja zabranjenih naslova nisu odustali. Priča se, naravno, proširila, pa su protiv cenzure intervenirale i nacionalne udruge, a da začinimo, uključila se i glazbena skupina Portugal.The Man koja je ponudila poslati navedene naslove učenicima i roditeljima koji ih zatraže. 

Zabrana je uskoro ukinuta, a jedan od učenika iskomentirao je kako im ide na živce slušati da ih treba zaštititi i da nisu dovoljno zreli da bi čitali te knjige. Zaključak - ne isplati se gasiti zeleno svjetlo Gatsbyju.


Izvor: The Guardian, foto: Jake Buonemani

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu