Page arrow

Senki Marić nagrada Meša Selimović

Large 66361855 1227721684093671 5152081844446953472 o Foto: Bookstan / Vanja Čerimagić
Četvrtak
12.09.2019.

U Narodnom pozorištu Tuzla dodijeljena je nagrada ”Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Pobjednica je Senka Marić za roman Kintsugi tijela.

Odluku o najboljem romanu donijeli su Mile Stojić, predsjednik žirija, te članovi žirija Faruk Šehić, Andrej Nikolaidis, Robert Perišić i Booksin kritičar Vladimir Arsenić.

U najuži izbor za nagradu ušao je i roman Terorist Emira Imamovića Pirketa.

"Drago mi je prije svega da je žena dobila nagradu, jer su do sada samo dvije pobjednice bile prije mene i na samim izborima ih je bilo nedovoljno. Ne želim ovom prilikom kazati da je u pitanju urota ili nešto slično, ali ono što želim kazati jeste da mislim da je jako važno da se stvari prilično mijenjaju i da žene sve više pišu i to ne samo onako tipično kako se to misli da pišu poeziju već žene pišu i prozu i to jako dobro rade. Mislim da dolazi neko izuzetno uzbudljivo vrijeme po pitanju književnosti koje pišu žene", izjavila je Senka Marić.

Čestitamo Senki!

Izvor: link.

Fotografija: link.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu