Page arrow

Revija malih književnosti: Grčka

Large rmk   plakat
Četvrtak
27.09.2012.

Revija malih književnosti festival je koji predstavlja suvremene autore mlađe generacije iz zemalja regije koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj nisu objavljene knjige.

Nakon Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije, Rumunjske i Kosova ove će se godine na Reviji u Booksi predstaviti književnici i književnice iz Grčke prema izboru pisca, prevoditelja i teoretičara književnosti Hristosa Hrisopulosa.

***

Hristos Hrisopulos rođen je 1968. godine. Pisac je, esejist i prevoditelj. Napisao je pet romana, zadnji pod nazivom Londonski dan Laure Jackson (2008), novelu Bombaš iz Partenona, dvije knjige eseja i zbirku kratkih priča. Od 1999. surađuje s umjetnicom Dianom Neumaier na raznim projektima. Djela su mu objavljena u brojnim antologijama suvremene grčke književnosti a redovito piše i književnu teoriju. Osnivač je i predsjednik međunarodnog književnog festival DaseinFest u Ateni.

Vasiliki Petsa rođena je 1983. u Karditsi. Studirala je teoriju medija i kulture na Sveučilištu Birmingham te europsku književnost na Oxfordu. Djelo joj se prvi put pojavilo u antologiji Zamisli svoju budućnost u gradu koji se mijenja (2009) nakon kojeg je uslijedio roman Sjeti se (2011). Obje knjige su naišle na odobravanje kritike a Vasiliki je prepoznata među glasovima grčke fikcije koji najviše obećavaju. Ove godine dobila je stipendiju Grčkog nacionalnog centra za knjigu.

Kallia Papadaki rođena je 1978. Studirala je ekonomiju na Bard Collegeu i Sveučilištu Brandies u Sjedinjenim Američkim Državama. Njezina zbirka kratkih priča Zvuk praznih prostora (2009) dobila je nagradu Diavazo za debitante, a 2011. je objavila zbirku poezije Prosinačka lavanda. Djela su joj uvrštena u zbirke kratkih priča i zbirke poezije, a profesionalno se bavi pisanjem scenarija.

Maria Ksiluri rođena je 1983. na Kreti. Studirala je psihologiju na Sveučilištu Panteion te nastavila poslijediplomski studij iz istog područja. Živi u Ateni i radi kao copywriter. Njezin prvi roman, Premotaj (2009), bio je u užem izboru za nagradu Diavazo za debitante. Drugi roman Kako svijet svršava objavljen joj je 2012. Dobila je stipendiju Festivala mladih pisaca 2011. Smatraju je jednom od najvećih mladih talenata na grčkoj književnoj sceni.

Hristos Asteriu rođen je 1971. u Ateni. Studirao je njemački i grčki jezik u Ateni te doktorirao u Zürichu. Objavio je tri vrlo priznata i zanimljiva romana: Njezino nago tijelo (2003), Putovanje Jasona Remvisa (2006) i Isla Boa (2012). Član je Vijeća grčke državne književne nagrade (2011-2013). S njemačkog je preveo djela Huga von Hofmannsthala, Christe Wolf, Hansa-Georga Gadamera i drugih. Smatra se jednim od intelektualno najzahtjevnijih autora nove generacije.

Ilias Maglinis rođen je 1971. u Kinshasi u Kongu. Studirao je englesku književnost i teoriju medija u Engleskoj i Škotskoj. Živi u Ateni i radi kao istaknuti novinar lista Kathimerni. Objavio je dva romana: Tijelo uz tijelo (2005) i Ispitivanje (2008). Dobitnik je nagrade US German-Marshal (2009). Na grčki je preveo djela Ernesta Hemingwaya, Philipa Rotha, Elije Kazana, Terryja Eagletona, Marka O’Sullivana i Pat Barker.

***

Osim ovih književnika katalog Revija malih književnosti donosi i prijevode tekstova Dimitre Kotule, Giorgosa Hantzisa, Marije Fakinu i Theodorosa Hiotisa.

Dimitra Kotula rođena je 1974. Studirala je arheologiju i povijest umjetnosti na Sveučilištu Ioannina u Grčkoj i na Courtauld Institute of Art u Londonu. Njezina prva zbirka poezije Tri note melodije objavljena je 2004. godine. Od tad su joj pjesme objavljene u zbirkama Ruka Angelosa (2010), Hellenica (2009) i Bar karaoke poezije (2007). Prevela je, među ostalima, izabrane pjesme Louise Glück, Jorie Graham i Sharon Olds. Poezija joj je prevedena na brojne jezike.

Giorgos Hantzis rođen je 1972. u Ateni. Studirao je filozofiju na Sveučilištu u Ateni te književno prevođenje na Europskom centru za književno prevođenje. Objavio je zbirku poezije Bella Boom (2011). Poezija mu je objavljenja i u zbirkama Bar karaoke poezije (2007) i Hellenica (2009). Preveo je poeziju američkog pjesnika A.R. Ammonsa. Sudjelovao je na mnogim književnim festivalima izvan Grčke. Trenutno piše kritike za dnevne novine Εleftherotypia. Od 2006. organizira čitanja suvremene poezije u Ateni te je dio kolektiva Poetry Now.

Maria Fakinu rođena je 1976. u Ateni. Njezin prvi roman Hir gđe. S (2007) nominiran je za nagradu Diavazo za debitante. Od tad su joj se djela pojavila u zbirkama Grčka imena (2010), Večeras pričamo o vatri (2009) i Jalova linija (2008). Uspješna je prevoditeljica anglo-američke književnosti i prevela je djela Johna Banvillea, Petera Ackroyda itd.

Theodoros Hiotis rođen je 1977. Završio je filologiju na sveučilištima u Londonu i Oxfordu. Trenutno za Oxford University Press radi na istraživanju materijala za podučavanje digitalne književnosti. Objavljen je njegov akademski rad o modernističkoj, postmodernističkoj i digitalnoj književnosti. Radi kao urednik, prevoditelj, istraživač te piše za brojne književne časopise na grčkom i engleskom jeziku. Razvija materijal za podučavanje na multimedijskim i eLearning platformama. Za svoju poeziju i eksperimentalnu fikciju dobio je različita priznanja, a objavljuje i kritičke eseje, prijevode te kritike.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage revija 1 22.10.2015.

Čudnovati žanrovi Baltika

Kako se prva večer Revije malih književnosti primicala kraju, tako je maglovit pojam 'baltičke književnosti' počeo poprimati jasne konture. 

Piše: Booksa

Iz Revije malih književnosti
Homepage 399131951 dd2895c2fe z 30.10.2014.

Iz kuta

Autor: Eljan Tanini (Revija malih književnosti 2014, Albanija)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu