Page arrow

Razgovor s Wislawom Szymborskom

Large wislawa
Nedjelja
26.04.2015.

Wislawa Szymborska (1923. – 2012.) jedno je od najpoznatijih poetskih pera, ne samo u Poljskoj, već i širom svijeta, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1996., ali i brojnih drugih vrijednih priznanja.

Par tjedana nakon što je Szymborska dobila najveće književno priznanje, s njom je razgovarao novinar Los Angeles Timesa Dean E. Murphy. Na pitanje zašto je u svojim ranim godinama pisala socrealističkim stilom i slavila komunizam slavna poetesa odgovara:

"To je vrlo teško objasniti. Sada ljudi ne razumiju situaciju koja je bila tada. Zaista sam željela da spasim čovječanstvo, ali izabrala sam najgori mogući način. Radila sam to iz ljubavi prema čovječanstvu. Onda sam shvatila da ne trebate voljeti čovječanstvo, nego radije ljude. Trebaju vam se sviđati, a ne trebate ih voljeti. Ne volim čovječanstvo, ali sviđaju mi se ljudi, pojedinci. Pokušavam da razumijem ljude, ali ne mogu im ponuditi spas.

To je za mene bila veoma teška lekcija. To je bila zabluda moje mladosti. Napravljena je iz dobre namjere, ali nažalost mnogi pjesnici su uradili isto. Kasnije su zbog promjene svoje ideologije završavali u zatvorima. Ja sam srećom bila pošteđena te sudbine, jer nikada mi zaista nije bilo u prirodi da budem pravi politički aktivista."

Cijeli intervju u prijevodu Senke Marić Šarić donose Strane.

foto: Piermario

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu