Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rat i mir - kratki rezovi

Large 54
Ponedjeljak
26.02.2007.
Budući nam gotovo cijelo čovječanstvo pati od mentalne ejaculatio praecox, bilo je krajnje vrijeme da netko već jednom počne kratiti klasike. Da su ti klasici živi, još bi im se moglo i pojasniti da ne smiju pisati onoliko koliko oni misle da treba, nego onoliko koliko preranosvršavajuća publika (i još ranije svršavajući urednici) mogu podnijeti. U svrhu pojednostavljivanja življenja ljubiteljima klasične literature HarperCollins će u travnju objaviti skraćeno izdanje Rata i mira Lava Nikolajeviča Tolstoja. Reducirano izdanje (klasično je očito redundantno) bit će, kako se najavljuje, "upola kraće i dvostruko zanimljivije".

Tolstoj, kad je 1869. godine objavio roman, pogriješio je ne samo u opsegu, nego i u sadržaju. Naime, malo će se doraditi sudbine nekih likova (srećom ne svih, od 580 koliko ih ima). Od te dorade profitirat će knez Bolkonski i Rostova. Njima je Tolstoj nemilosrdno namijenio smrt, a u skraćenoj varijanti romana, njihov će se život produžiti i živjet će do posljednje točke knjige.

HarperCollins ambiciozno najavljuje da je nova verzija namijenjena ponajprije proučavateljima Tolstoja. Kako će oni proučavati Tolstoja čitajući nešto što on nije napisao nešto je manje jasno. Nije znano ni tko to ispravlja Tolstoja ni za koliki honorar. Jasno je tek da će umjesto standardnih oko 1.500 stranica, knjiga koju bi se prigodno moglo nazvati Rat i mir - kratki rezovi imati oko 1.000 stranica.

Tihomir Ponoš

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu