Page arrow

Pula i ove godine sanja (i sajmuje) knjige

Large 121613466 656026285309051 3973061716966171816 n
Srijeda
14.10.2020.

Nema brige za ljubitelje knjiga i prosinačkog mora, Sa(n)jam knjige u Istri naveliko se planira. Održat će se u Puli od 5. do 13. prosinca 2020., a slogan ovog 26. izdanja bit će Sajam je u Srcima.

Središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti te prostor razgovora i predstavljanja autora bit će galerija Sveta Srca, a Sajam će se protezati na otvorenom duž De Villeovog uspona koji će se pretvoriti u ulicu knjiga, pisaca i izvođača. Usponom, kao i okolnim ulicama i trgovima, odzvanjat će stihovi u glumačkim interpretacijama, bit će otvorena ordinacija terapije poezijom, a sajamski štandovi uzduž uspona posjetiteljima će ponuditi najbolje knjige hrvatskih izdavača.

''Ova godina koja je pred nas stavila niz nepoznanica, okrenula sve na glavu, učinila nam se idealnom za potpuni odmak od ustaljenih formi (...). Za koncept razgranatog festivala u koji se uključuju i ulice i trgovi grada idealna je povijesna jezgra Pule, koja pruža ne samo literarnu scenografiju za knjiška događanja već i mogućnost da, uz sve mjere i ograničenja, napravimo 'živi festival' koji nije rizičan za
posjetitelje'', kaže direktorica Magdalena Vodopija.

Okosnica ovogodišnjeg programa bit će pjesništvo te program pod nazivom Nova lica Pule, a nezaobilazan je i tradicionalni Doručak s autorom koji će voditi kulturolog i pisac Aljoša Pužar u Galeriji Cvajner. ''Poezija je pitanje srca, davni je slogan Mauricija Ferlina koji smo koristili na Sajmu. Mislim da to srce, koje nam se nametnulo prije svega zbog središnjeg prostora Sajma Muzejsko – galerijskog prostora Sveta Srca itekako ove godine treba utjehu. Uvjereni smo da ćemo upravo poezijom otvoriti onu osjećajnost kod publike koja joj je u ovim vremenima potrebna. Uz to, ne pamti se godina s toliko novih poetskih glasova, toliko sjajnih knjiga poezije. Poezija je ove godine zaživjela na literarnoj sceni Hrvatske kao ni jedan književni žanr'', kaže Vodopija.

Uvertira u sajamska događanja bit će objava petnaest naslova nominiranih za književnu nagradu Libar za vajk sredinom studenoga. O izboru ove godine odlučuju Dražen Dabić, Kata Njavro te Vlatka Balinčić. Za one koji neće moći navratiti na Sajam, bit će dostupan radijski i video prijenos uživo. 

Veselimo se, nego što!


Izvor: Sa(n)jam knjige u Istri

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu