Page arrow

Publikacije o kritici na Izložbi hrvatskog dizajna

Large extra large 106005844 3015112268525201 6693835179222878348 o Foto: Kyril Rubinstein.
Četvrtak
03.09.2020.


Odabrani su radovi za Izložbu hrvatskog dizajna 19/20, a među se našla i naša serija publikacija posvećenih kritici, nastala u suradnji s udrugom Kurzivom (portal Kulturpunkt.hr). Dizajn publikacija potpisuje Zoran Đukić.

Popis odabranih radova koji ulaze i u konkurenciju za Nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva nalazi se na linku, a svakako bacite oko i na publikacije:

Opasno čitanje: Pojmovnik književne kritike, Miljenka Buljević i Luka Ostojić (ur.);

Upomoć, pročitali smo knjigu!, dr. med. dr. med. Ostojić;

Kritika u tranziciji - Pojmovnik kritike vizualnih umjetnosti, Miha Kelemina i Vesna Milosavljević, Lujo Parežanin i Elena Veljanovska (ur);

Nepotisnuta subjektivnost - Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti, Marija Krnić i Lujo Parežanin (ur.).

Publikacije su nastale u suradnji partnerskih organizacija Kurziv i Kulturtreger (Zagreb), SCCA - Ljubljana, SEEcult.org (Beograd) i Kontrapunkt (Skopje). Na temelju svog dugogodišnjeg rada u polju kritike napravili smo seriju pojmovnika o kritici u različitim umjetničkim poljima. Termin pojmovnika pritom ima ironičnu notu: cilj nije ograničiti kritiku na korpus kanonskih pojmova ni fiksirati apsolutno znanje o tim pojmovima, nego postaviti pojmove kao početne točke za bavljenje suvremenom kritikom. Tekstovi ne određuju što taj "pojam" jest, nego koje sve staze, stranputice, slijepe ulice i horizonte otvaraju pojedini aspekti umjetničke kritike u regiji.

Publikacije su nastale uz podršku Zaklade Kultura nova u sklopu projekta Svijet oko nas – Metamorfoze pojma kritike. Također su dio programa Kritika – jučer, danas, sutra koji se realizira uz podršku Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu