Petak
29.06.2007.

Promjena paradigme u Bordersu

booksaA+ A-

Lanac knjižara tj. multimedijalnih dućana Borders napravio je prošle godine 151.3 milijuna dolara gubitka. Od 1971. kad su ga pokrenuli istoimena braća do nedavno bio je prototip knjižare u kojoj možete pronaći svaku zamišljenu knjigu. No, vremena se mijenjaju i baš kao i kod nas, knjižare sve teže dolaze do svojih kupaca.

S tim u vezi i u Bordersu mijenjaju taktiku. Knjige izgleda padaju u drugi plan, dok u prvi dolaze suveniri, papirnica i multimedija (poznato?). Što se novih tehnologija tiče, u planu im je sljedeće godine započeti s vlastitom on-line prodajom (do sada su surađivali s Amazonom), a planiraju i pokrenuti i vlastitu izdavačku kuću. Osmislili su i novi koncept knjižare koji se trenutno testira u shopping centru Westfield Garden State Plaza u New Jerseyu.

U novu strategiju Bordersa spadaju i digitalni centari u kojima mušterije mogu kupiti MP3 playere i druge naprave te downloadati knjige i glazbu. Reorganizirali su i police s filmovima i DVD-ima, a glazbeni odjel obiluje playerima na kojima se mogu poslušati svi CD-i koji se prodaju.

U ovoj novoj paradigni knjižarskog giganta tješi nas jedino činjenica da su zadržali kavu (novi ugovor sklopili su s Seattle's Best Coffee, podružnicom Starbucksa) te da namjeravaju odvojiti prostor za malu pozornicu za glazbena događanja i gostovanja autora. I dok je njihov novitet u poslovanju dulje radno vrijeme i rad vikendom, mi se time možemo pohvaliti od samog otvaranja. Kao i kavom i pozornicom! 

Vi koji još niste, posjetite nas u Martićevoj 14d u Zagrebu.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.