Page arrow

Polarno svjetlo dobilo Carnegie nad Carnegiejima

Large 248
Nedjelja
24.06.2007.

Knjiga Polarno svjetlo, prvi dio trilogije Njegove tamne tvari Philipa Pullmana, prošli je tjedan proglašena najboljom knjigom za djecu i mlade u posljednjih 70 godina. Rezultat je to glasanja za Carnegie nad Carnegiejima, nagrade koja je dodijeljena povodom 70. obljetnice pokretanja Carnegie nagrade.

Polarno svjetlo objavljeno je prije 12 godina, a trilogija je u svijetu prodana u 15 milijuna primjeraka. Pullmana je za trilogiju 2005. godine švedska vlada nagradila nagradom Astrid Lindgren za najbolje djelo za djecu, koju je te godine Pullman dijelio s japanskim ilustratorom Ryojijem Araijem, pa je umjesto punih 385.000£, osvojio bijednih 192.000£.

Višestruko nagrađivani Pullman ovim je povodom izjavio kako je riječ o najvećoj počasti koju je ikad primio i koju će zauvijek pamtiti, a skroman kakav već jest, dodao je da smatra da su "inicijali dobitnika točni, ali ne i ime," aludirajući da je njegov favorit za nagradu bila knjiga Tom's Midnight Garden, prošle godine preminule autorice Philippe Pearce.

Ipak, Pullmanova knjiga je u on-line glasanju na stranici Carnegieja osvojila čak 40% glasova, dok je drugoplasirana Pearce osvojila svega 15%. Glasači koji su glasali sa svih krajeva svijeta imali su ponuđenu listu od 10 naslova, redom dobitnika Carnegieja, koju je sastavilo udruženje knjižničara CILIP.

Osim Polarnog svjetla kandidati za Carnegieja nad Carnegiejima bili su: Skellig, Davida Almonda; Junk, Melvina Burgessa; Storm, Kevina Crossley-Hollanda; A Gathering Light, Jennifer Donnelly; The Owl Service, Alana Garnera; The Family From One End Street, Eve Garnett; The Borrowers, Mary Norton; Tom's Midnight Garden, Philippe Pearce i The Machine-Gunners, Roberta Westalla.

Na Carnegiejevoj stranici birao se i Greenaway nad Greenawayjima, povodom 50. obljetnice početka dodjeljivanja nagrade Kate Greenaway za najboljeg ilustratora. Ta je medalja otišla u ruke 80-godišnje Britankinje Shirley Hughes za knjigu Dogger.

Pullmanovu trilogiju koja se sastoji od romana Polarno svjetlo, Tanki bodež i Jantarni dalekozor, za Hrvatsku je priredio izdavač Sysprint. Preporučamo je zaljubljenicima u fantasy za djecu i odrasle, jer svojom literarnom kvalitetom, fantastičnim bestijarijem i pitanjima koja postavlja opasno konkurira Tolkienovoj trilogiji Gospodar prstenova.

A ovogodišnje dobitnice dviju nagrada su Amerikanka s britanskom adresom Meg Rossof, koja je Carnegijem nagrađena za roman Just in Case, nastavak njezinog hvaljenog prvijenca How I Live Now, dok je Greenaway odnijela ilustratorica Mini Grey za rad na djelu The Adventures of the Dish and the Spoon.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu