Petak
16.10.2015.

PEN protiv kineske cenzure

booksaExtra_large_kina_google
Foto: phauly
A+ A-
Velika nakladnička organizacija International Publishers Association upravo se sprema priznati Kinu kao svoju ravnopravnu članicu. U tom povodu reagirali su Amerikanci: 12 američkih izdavača je preko PEN-a zatražilo raspravu o kineskoj cenzuri stranih autora. 

Vlasnici autorskih prava koji su ustupili prava Kini često ne znaju koliko se izvornog teksta 'gubi' u kineskom prijevodu. Stoga izdavači traže da Kina objavi podatke o cenzuri, te pozivaju kolege da surađuju samo s 'pouzdanim' kineskim nakladnicima. PEN je čak i objavio upute za autore koji dogovaraju prijevod djela na kineski.

Zahtjev su potpisali Archipelago Books, Beacon Press, Graywolf Press, Grove Atlantic, Hachette, Macmillan, New Directions Press, OR Books, Other Press, Penguin Random House, W.W. Norton, Workman, kao i organizacija Association of American Publishers International Freedom to Publish Committee.

izvor: PEN
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.