Petak
04.05.2018.

Park književnicama!
Extra_large_potpisi_za_park
Božena Begović, Mara Čop Marlet i Katarina Dujšin Ribar
A+ A-
U povodu namjere Grada Zagreba da imenuje park ispred Bookse u Martićevoj ulici imenom književnika, udruga Kulturtreger pokrenula je peticiju Park književnicama! jer je krajnje vrijeme da Grad ispravi diskriminaciju i nepravdu prema zaslužnim i znamenitim ženama koje su ostavile traga na književni i kulturni život Zagreba. 
 
Samo 1,8% javnih površina u Zagrebu nosi imena žena (kako je pokazalo znanstveno istraživanje Katje Vretenar i Zlatana Krajine), što potpuno pogrešno odražava doprinos brojnih naših sugrađanki povijesti i kulturi ovoga grada.
 
Kao mjesto književnosti koje djeluje u spomenutom parku i okuplja veliki broj naših sugrađanki i sugrađana, pozivamo sve da podrže inicijativu Park književnicama! i svojim glasom pozovu Grad da reagira na potrebu za uvažavanjem zaslužnih žena iz povijesti Zagreba. Vjerujemo da je u ovom trenutku kad se odlučuje o imenovanju parka pravedno i potrebno imenovati ga po jednoj književnici.
 
U "Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba" uvrštena su i imena triju književnica: Mara Čop Marlet (etnografkinja i književnica), Katarina Dujšin Ribar (slikarica i pjesnikinja) te Božena Begović (glumica, književnica i prva spikerica Radio Zagreba). Svaka od njih je svojim radom zadužila gradsku kulturu i zaslužila da park u Martićevoj nosi njeno ime.
 
Navedeni prijedlog poslat ćemo Gradskim tijelima, a ako se slažete s nama, podržite inicijativu klikom na link i proslijedite dalje.
POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.