Page arrow

Otvorena književna rezidencija na Mljetu

Large mljet1
Ponedjeljak
03.02.2020.

Drugi ciklus projekta Odisejevo utočište, europske mreže književnih rezidencija za mlade autore i autorice, službeno je započeo 2. veljače otvaranjem rezidencije na otoku Mljetu.

Odisejevo utočište projekt je prvenstveno namijenjen mladim piscima proze i/ili poezije i književnim prevoditeljima. Vodi ga izdavačka kuća Sandorf, a uključena su i četiri partnera: Literature Across Frontiers i Wales Literature Exchange iz Walesa, Krokodil iz Beograda, Thraka iz Larisse, te Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane. Književne rezidencije odvijat će se, dakle, na Mljetu, u Ljubljani, Larissi, Beogradu te na nekoliko lokacija u Walesu. Program će omogućiti mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva od ovih pet različitih društvenih i kulturnih konteksta.

Hrvatski predstavnici u ovogodišnjem projektu su Maja Klarić, Dino Pešut i Maja Ručević. Autori koji su odabrali mljetsku rezidenciju u mjestu Pomena velški su pisci Elan Grug Muse, Steven Hitchins i Eluned Gramich, srpski pisci i pjesnici Danilo Lucić i Maša Senečić te grčki pisci i pjesnici Dimitrios Karakitsos i Thomas Tsalapatis.

Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom s fokusom na različite književne aktivnosti namijenjene ciljanim lokalnim skupinama. Tako će tema prve godine Odisejevog utočišta biti Knjižnica: rezidenti će promišljati o knjižnici kao jednom od najvažnijih simbola i spomenika mira i razumijevanja među ljudima prilaganjem pisanog djela ili prijevoda na ovu temu.

Logo projekta, magarac koji nosi knjigu, odnosi se na u prošlosti najčešće korištenu metodu transporta na otoku Mljetu.

Više informacija o tijeku projekta i rezidentima pročitajte na web stranici tovar.hr.


Izvor i foto: Sandorf


Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu