Petak
10.05.2019.

"Odvezani" nagrađen(i) Edom Budišom
Extra_large_night-2808356_1280
A+ A-

Žiri u sastavu Vanesa Begić, Ivana Ujčić, Boris Koroman i Neven Ušumović odlučio je da ove godine nagradu dodijeli Ani Schnabl za djelo Odvezani (Razvezani, sa slovenskog prevela Jelena Dedeić, Partizanska knjiga, Kikinda).

U konkurenciju ulaze autori do 35 godina starosti kojima je u 2018. godini objavljena zbirka kratkih priča. Nagrada se dodjeljuje od 2012. godine, a dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić, Marko Pogačar, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Miloš K. Ilić.
Osim nagrađene knjige ove godine su na natječaj pristigla još dva naslova: zbirka Pust (Treći trg, Srebrno drvo, Beograd) autorice Jane Rastegorac Vukomanović, te zbirka Kutijica autorica Sanje Peršić i Lucijane Pendo (Slagalica, Dubrovnik).

U obrazloženju za dodjelu nagrade žiri ističe da je riječ o „zbirci koju karakterizira suptilna i bogata psihologizacija likova. Schnabl je fokusirana na intimu i tamne momente obiteljskih odnosa kao što su preljub i nasilje među partnerima, te konflikti među roditeljima i djecom. Vrlo uvjerljivo i oštro autorica profilira neodgovornost i indolenciju muških likova prema svojim najbližima – što vrhuni u najdužoj, središnjoj priči zbirke Veliki medvjed. Schnabl vješto vodi radnju, poigravajući se s čitateljevim znanjem i očekivanjima: kraj priče nikoga ne može ostaviti ravnodušnim."

Ana Schnabl (1985) slovenska je spisateljica. Zbirka priča Odvezani (u originalu Razvezani) njezina je prva knjiga, koju je u Sloveniji 2017. godine izdala Beletrina. Knjiga je dobila nagradu Slovenskog sajma knjiga za najbolji prvijenac. Na doktorskom je studiju filozofije i piše svoj prvi roman.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.