Page arrow

Od Reda feniksa do Sedmog M

Large 50
Subota
24.02.2007.

Fan fiction, ili skraćeno fanfic, pišu obožavatelji neke knjige, serije ili filma iz kojih posuđuju glavne likove i vode ih u nove avanture. Mlada novinarka iz Čilea, Francisca Solar, inače veliki fan slavnog učenika Hogwartsa, nakon što se razočarala u peti nastavak Harryjevih avantura, Harry Potter i Red feniksa, nastavila je serijal na svoj način. Rodio se Harry Potter and The Decline of the High Elves, ili u slobodnom prijevodu Harry Potter i Propast visokih vilenjaka.

Solar je u romanu o avanturama slavnog čarobnjaka željela vidjeti više intime ostalih likova, pa je svoje djelo vodila u tom smjeru. Pisala ga je sebi za dušu zabavljajući pritom posjetitelje stranice FanFiction.net, za koje se ispostavilo da ih ima preko 80.000! Izdavačka kuća Random House, koja među svojim autorima već ima jednu JK Rowling, odlučila je zaposliti konkurenciju. Kako bi Solaricu na neko vrijeme odvratili od mladog Pottera odmah su naručili trilogiju te joj dali jasne upute za rad. Trebala je pisati nešto originalno.

Na prošlogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu tako je predstavljen prvi dio naručene trilogije La Septima M (Sedmo M). Autorica se u svom poluprvijencu usredotočuje na paranormalne pojavnosti. U fiktivnom gradiću Puerto Fake koji nastanjuju mladi ljudi počinju se događati misteriozna samoubojstva, a na tijelima svih samoubojica otkriva se slovo M.  Čini se da se radi o skoku s Rowlingice na Hitchcocka.

Bilo kako bilo, Sedmo M polako ulazi u europske knjižare, dok je Francisca Solar na velika vrata ušla u svijet popularne literature. Ona pak tvrdi kako zna odakle je došla te da će ostati vjerna fanficu. Nadamo se samo da se neće uvrijediti ako netko od nas napiše svoju verziju njezine trilogije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu