Page arrow

Objavljena tajna ljubavna pisma T.S. Eliota Emily Hale

Large t.s. eliot  1923
Ponedjeljak
06.01.2020.

Svaku veliku ljubav tajnost čini još zanimljivijom. Ljubavna pisma koja je pjesnik T.S. Eliot pisao kolegici, znanstvenici Emily Hale objavljena su nakon što su 60 godina bila zapečaćena u knjižnici na sveučilištu Princeton. Riječ je o 1131 pismu koje je Hale donirala knjižnici 1956. godine, pod uvjetom da se otvore tek nakon što prođe barem 50 godina od njene ili Eliotove smrti. Prepiska se odvijala od 1930. do 1957. godine, a stručnjaci za Eliotovo djelo nadaju se da će rasvijetliti do sada nepoznate dimenzije odnosa slavnog pjesnika i njegove kolegice te ponuditi uvid u intimnije detalje o Eliotovu životu i djelu. 

Osim pisama, Haleina donacija uključuje fotografije, isječke te kratku bilješku koju je napisala o svojoj vezi s Eliotom, objavili su iz knjižnice. ''Mislim da je to možda književni događaj desetljeća'', izjavio je Anthony Cuda, sveučilišni profesor i stručnjak za djelo T.S. Eliota. ''To je dio njegove karijere koji nedostaje i zasigurno najznačajnije otkriće o velikom pjesniku 20. stoljeća'', dodao je u izjavi za londonski The Guardian. Biografi slavnog pjesnika tvrde da je Eliot naredio da se Haleina pisma spale. Njihov je odnos ''morao biti nevjerojatno važan i njihovo dopisivanje moralo je biti izuzetno intimno ako je on bio toliko zabrinut zbog moguće objave'', govori Cuda.

Znanstvenica Frances Dickey kazala je i da se pjesnik duboko sramio svog braka s prvom suprugom Vivienne Haigh-Wood, s kojom je bio u vezi više od 15 godina, pa bi pisma mogla otkriti koliko su on i Hale bili bliski i jesu li njih dvoje ikad razmišljali o braku. Eliot se počeo dopisivati intenzivno s Hale nakon što je njegov prvi brak počeo propadati, a ona je za njega bila veza s onim životom koji je ostavio u Sjedinjenim Državama kao mladić, pojasnila je Dickey. Pisma otkrivaju da su Eliotovi osjećaji prema Hale bili intenzivni, a kasnije ih je i ona njemu počela uzvraćati, no usprkos tome, njihova je ljubav na kraju naprasito okončana.

U novoobjavljenim pismima pjesnik je, između ostalog, pisao: ''Kad biste znali koje stranice i stranice nježnosti sada nisam napisao, mislim da biste mi vjerovali. (...) Prvi i posljednji put, molim se da nisam počinio uvredu. Jer ne vidim čega se u ovoj zbrci treba sramiti - moja ljubav je čista ... kao što je svaka ljubav. (...) Ako je ovo ljubavno pismo, ovo je posljednje što ću ikada napisati u životu. I ja ću to potpisati.''

Haleini odgovori nisu sačuvani, no jasno je da je ona pozitivno reagirala na pjesnikove riječi: ''Učinili ste me potpuno sretnim: to jest, sretnijim nego što sam ikada bio u životu; jedina vrsta sreće koja je sada moguća do kraja života je sa mnom; i iako je to vrsta sreće koja je identična s dubokim gubitkom i tugom, to je vrsta nadnaravne ekstaze.'' Međutim, nakon što je Vivienne Haigh-Wood Eliot umrla, Eliot se vjenčao s drugom ženom, skoro 40 godina mlađom Valerie Fletcher, i Hale šokirao i rastužio. ''Emily Hale bi ubila pjesnika u meni; Vivienne je zamalo bila moja smrt, ali je pjesnika održavala na životu.''

Više o vezi Eliota i Hale i pismima koja su je ovjekovječila možete pročitati na Tportalu

Izvor: link, foto: link

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu