Page arrow

Novi spoj dječje književnosti i Hollywooda

Large 33
Ponedjeljak
12.02.2007.

Radi se o novoj ekranizaciji starog klasika Šarlotina mreža (Charlotte's Web) koji je davne 1952. godine napisao dječji pisac E.B. White, autor jednako uspješnog Stuarta malog i Labudove trube. Knjigu je kod nas u prijevodu objavio Algoritam.

Knjigama Stuart mali (1945) i Šarlotina mreža (1952) White je osvojio Laura Ingalls Wilder Medal, prestižnu nagradu na području dječje književnosti, a 1978. i posebnu Pulitzerovu nagradu za životno djelo.

Od posebnosti filma treba spomenuti vrhunski cast glasnica koje su za potrebe filma posudili Julia Roberts, Oprah Winfrey, John Cleese, Robert Redford, Steve Buscemi i Dakota Fanning. Na američkoj premijeri filma gostovao je glavni lik, mali praščić po imenu Wilbur, koji je preživio pubertet i izrastao u pravo zrelo prase što nam direktno sugerira pravi holivudski happy-end.

Naime, White nam u knjizi pripovijeda o djevojčici Fern i njezinom omiljenom praščiću Wilburu kojeg, zbog činjenice da je prase, u životu očekuje grozna sudbina. Tu će sudbinu pokušati spriječiti što djevojčica, što ostali prijatelji – velika siva paučica Šarlota te njihov samoživi susjed štakor Templeton. Tajna uspjeha krije se u pletenju čarobnih riječi u paukovu mrežu koje su, s obzirom na Wilburovo pojavljivanje na premijeri, očigledno spriječile da od praščića na kraju filma ostane samo ukusna šunkica.

Od posebnosti knjige željeli bismo istaknuti da je do pojave famoznog Harryja Pottera upravo ovo bila najomiljenija dječja knjiga, ako je suditi po broju prodanih primjeraka. Od 1952. kada je objavljena, prodana je u 45 milijuna primjeraka i prevedena na 23 jezika. Ovo je njezina druga filmska adaptacija i s obzirom na cast uspjeh joj je zagarantiran.

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu