Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nove pjesničke e-zbirke

Large mu ki pjesni ki blok 2020
Ponedjeljak
01.06.2020.


Ako vam je dosadno jer ste pročitali već sve od književnosti dostupne na internetu, ne očajavajte. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima upravo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavilo tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika - Stipe Odaka, Marinka Plazibata i Dinka Telećana.

S BEK-a kažu: ''Zbirka Trobojno bijelo Stipe Odaka, nagrađena prestižnom nagradom Goran za mlade pjesnike 2013. godine, već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti. Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije.

Marinka Plazibata u zbirci Postelja od orahove sjene ne zanimaju tipični prizori i vidljivi fenomeni slavonskog sela. On se koncentrira na pojedinosti i oku nevidljive pomake. Ta sklonost fragmentu, ujedinjena sa sviješću o pripadnosti vlastitoga pisanja nepreglednom svijetu tekstova i umjetničkih praksi, tipičan je element urbane (postmoderne) percepcije. (...)

Dinko Telećan i u knjizi pjesama Plast igala čitateljima nudi mjesto razlike u odnosu na ostatak mlađe hrvatske pjesničke scene, i to ponajprije upornim inzistiranjem na opreci tradicionalno – suvremeno. I kad je, primjerice, riječ o modernim sadržajima u tradicionalnim izražajnim okvirima, i stilističkim skokovima – od stihovnih minijatura do mini poema. Telećan ogoljuje, reducira, pa i opkoračuje, riječi, rečenice kako bi iz njihove (ne)vidljivosti izvukao esenciju. (...)''

Novi naslovi dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI) - čitajte ih online ili preuzmite na svoje pametne uređaje.


Izvor i foto: BEK

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu