Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Njegovo ime je Faulks, Sebastian Faulks

Large 283
Srijeda
11.07.2007.

Flemingova zaklada napokon je otkrila tko će povodom stogodišnjice rođenja slavnog Iana Fleminga, autora romana o Jamesu Bondu, napisati novi roman o legendarnom tajnom agentu.

Časan zadatak dodijeljen je 54-godišnjem Britancu Sebastianu Faulksu, u svijetu poznatom po svojoj ratnoj trilogiji - The Girl at the Lion d'Or, Birdsong i Charlotte Gray – romanima čija se radnja proteže na stotinjak godina francuske povijesti, a poveznica su im neki zajednički likovi. No, izbor je pao na njega ne zbog popularne trilogije, već zbog romana On Green Dolphin Street, koji je dopadljivom mješavinom špijunaže, ispovjedne proze i erotske nabijenosti pogodio žicu direktora Ian Fleming Productions-a, nakon čega je uslijedio poziv na suradnju.

Faulks je u početku oklijevao. "Rekao sam im da Fleminga nisam čitao od svoje 13. godine i da ga moram ponovno pročitati, pa ću, ako mi se svidi i smislim način da pogodim Flemingov stil, rado pristati." Nakon odrađenog čitanja Faulks je zaključio da Flemingovi romani još "drže vodu" i bacio se na posao. Pišući novi nastavak usredotočio se na tri stvari - osjećaj opasnosti koji je Fleming stvarao oko svog usamljenog heroja, na određenu zaigranost u opisima te na svjež, novinarski stil.

Knjiga nazvana Devil May Care, čija se radnja  odvija se u nekoliko "najuzbudljivijih gradova na svijetu" za vrijeme hladnog rata, biti će objavljena 28. svibnja sljedeće godine, na stotu obljetnicu rođenja Sir Iana Fleminga.

Faulksov Bond je ostario udovac, ranjiviji od prethodnih Bondova, ali je još uvijek izrazito seksipilan. "Premda je veliki zavodnik, on doista cijeni cure koje zavodi i zapravo se ne ponaša loše prema njima", kaže politički korektan Faulks, koji tvrdi da je 80% novog romana napisao u flemigovskom stilu.

Faulks nije prvi autor na čija je leđa pao zadatak da oživi Flemingovo djelo. Godine 1968. izazov je prihvatio Kingsley Amis, ali mu je pokušaj proglašen neuspjehom. Nakon njega, Bonda su pisali John Pearson, Flemingov asistent u Sunday Timesu, romanopisac John Gardner i teksaški pisac Raymond Benson, koji je napisao posljednju knjigu o Bondu, The Man with the Red Tattoo, objavljenu 2002. godine.

Prvi od 14 originalnih romana Iana Fleminga o Jamesu Bondu bio je Casino Royale iz 1953., prema kojem je nedavno snimljen film s Danielom Craigom, a posljednji Octopussy and the Living Daylights koji je objavljen postumno, 1966. godine, 2 godine nakon autorove smrti.

Obitelj Bondovog tvorca već se oduševila onime što je Faulks dosada napisao, a Corinne Turner, voditeljica Ian Fleming Publications, pohvalila ga je: "Knjiga bi mogla proći kao neki stari Flemingov rukopis. Sebastian nije mogao napisati bolju knjigu povodom stogodišnjice Ianovog rođenja! "

Još jedan kuriozitet vezan uz bondomaniju je serija knjiga za djecu, autora Charlieja Higsona, u kojima su opisane avanture 11-godišnjeg Bonda, a koje su u svijetu prodane u više od pola milijuna primjeraka. Higson je Faulksov izbor popratio riječima: "Sebastian vjerojatno ni ne zna u što se upušta. Bondov će ga svijet uvući u sebe i zauvijek će ga gledati kao autora knjige o Bondu. Sada će ga fotografi tražiti da se slika u smokingu i premda će reći ne, ubrzo će popustiti. To vam je tako s Jamesom Bondom, svi zbog njega naglo podjetinje."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu